Evropská unie bude s Londýnem dál vyjednávat o brexitových pravidlech pro Severní Irsko

25.10.2021
Euroskop, ČTK

Londýn a Evropská unie chtějí tento týden dál jednat ve sporu o brexitová pravidla pro Severní Irsko. Tým Evropské komise bude v úterý přijat v Londýně, informovala v sobotu večer britská vláda. Ke konci týdne se pak mají v Londýně setkat místopředseda EK Maroš Šefčovič a britský ministr pro brexit David Frost a zhodnotit stav věcí.

Vyjednávači obou stran se předminulý týden setkávali v Bruselu a pokoušeli se vyřešit hlavní neshody ohledně obchodních pravidel pro Severní Irsko. V úterý se jednání přesouvají do Londýna, přičemž Británie tvrdí, že „přetrvávají zásadní rozdíly v podstatných otázkách“. Britská vláda řekla, že rozhovory byly dosud konstruktivní, ale dodala, že Londýn potřebuje „vidět brzy skutečný pokrok“ místo uváznutí v „procesu nekonečného jednání“.

Spory o severoirský protokol a rybolov

Severoirský protokol jako součást brexitové dohody téměř deset měsíců po završení britského odchodu z evropského bloku zůstává vedle rybolovných práv hlavním předmětem sporů komplikujících vztahy mezi unií a bývalou členskou zemí.

Protokol předpokládá, že britská provincie zůstane i po brexitu součástí celní unie EU a vnitřního trhu. Má se tak zamezit vzniku tvrdé hranice mezi Irskem, které je členem EU, a Severním Irskem, což by mohlo vést k obnovení napětí v oblasti sužované v minulosti občanskou válkou. Na druhou stranu ale vzniká celní hranice se zbytkem Spojeného království a omezení vnitrobritského obchodu.

Vstřícnost Evropské unie

Předmětem sporu mezi Londýnem a EU je zejména role Soudního dvora Evropské unie jako nejvyšší instance při řešení problémů kolem Severního Irska. Britská vláda trvá na tom, že příslušnost soudu při urovnávání konfliktů mezi Británií a EU musí skončit.

Řešení sporů je podle Británie třeba najít rychle, protože důsledky protokolu se už v Severním Irsku projevují v běžném životě. Váznou například dodávky typického vánočního zboží.

Evropská unie tento měsíc učinila vůči Británii vstřícný krok a vyjádřila ochotu upustit od části požadovaných kontrol zboží mířícího do Severního Irska z ostatních částí Spojeného království. Evropská komise předložila balíček návrhů, který počítá s volnějším průchodem některých potravin či léků a s usnadněním celních postupů u dalších produktů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek