Francie propustila zadrženou britskou rybářskou loď

02.11.2021
Euroskop, ČTK

Francie podle Londýna propustila britskou rybářskou loď, kterou francouzské úřady zadržely minulý týden poblíž přístavního města Le Havre. Británie zároveň uvítala poslední snahy Francie dále nevyhrocovat širší britsko-francouzský spor kolem rybolovu, který zadržení plavidla ještě vystupňovalo. Francie dnes má o sporech ohledně rybolovu v britských vodách jednat s Evropskou komisí a Británií.

Podle francouzských úřadů loď lovila poblíž ústí řeky Seiny bez patřičného povolení. Londýn v souvislosti s incidentem hovořil o porušení mezinárodního práva. Británie Francii pohrozila právními kroky a požadavky kompenzací, pokud nebude spor urovnán do dneška. Paříž zase hrozila tím, že ode dneška zavede cílená opatření, jako jsou přísnější kontroly britského zboží přicházejícího do Francie nebo uzavření francouzských přístavů pro britské rybářské lodě. V pondělí však oznámila, že tento svůj záměr zatím odkládá.

Britský ministr životního prostředí George Eustice dnes v rozhovoru s televizí Sky News na otázku, zda bylo zadržené plavidlo Cornelis Gert Jan propuštěno, odpověděl: „Ano, podle mých informací byla loď propuštěna.“

Zadržená britská loď byla předtím v přístavu Le Havre, kde mohly úřady zkonfiskovat úlovek a plavidlo zadržovat do uhrazení příslušného poplatku.

„Je to rozhodnutí Francouzů ustoupit od hrozeb, které vyslovovali,“ řekl Eustice. „Vítáme to,“ dodal ministr.

Celý konflikt o rybolov propukl po odchodu Británie z Evropské unie. Obě strany se tehdy dohodly, že evropští rybáři mohou nadále lovit v britských teritoriálních vodách, pokud prokážou, že v nich lovili i před brexitem. Podle Francie má ale Spojené království příliš vysoké požadavky na dokumentaci a velkou část žádostí francouzských rybářů zamítá. Britové tvrdí, že vyhověli 98 procentům žádostí z EU, podle francouzské vlády ale chybí asi polovina licencí, na které mají podle Paříže francouzské posádky nárok.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek