Čeští vojáci pomáhají s ochranou vzdušného prostoru Litvy

03.11.2021
Euroskop, ČTK

Asi 130 vojáků 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic působí od poloviny letošního července na vojenské základně v litevské Rukle, necelých 100 kilometrů od hlavního města Vilniusu. Jejich úkolem je pomoc při ochraně vzdušného prostoru této pobaltské země, zjistil zpravodaj ČTK na místě. Vojáky dnes navštívil předseda českého Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který je tento týden na pracovní cestě v Estonsku a právě v Litvě.

Pro strakonický pluk jde o první zahraniční misi, celkem jde o desátý půlroční turnus, který byl do Litvy z Česka vyslán. Kromě Čechů působí aktuálně na základně pod německým vedením také Nizozemci, Belgičané, Lucemburčané a Norové. Blízká spolupráce je také s domácími Litevci. Specializace nasazených jednotek se během let obměňuje.

Alianční předsunutá přítomnost je jedním z hlavních výstupů summitu ve Varšavě z července 2016. NATO díky ní posiluje své pozice při hranicích s Ruskem. Vojáci z členských zemí působí na čtyřech základnách v Polsku, Litvě, Lotyšsku a Estonsku. V Litvě aktuálně působí zhruba 1200 aliančních vojáků.

Major Roman Dvořák, který je velitelem českého úkolového uskupení, dnes českým novinářům řekl, že pro strakonický pluk je účast na zahraniční operaci přínosem hlavně kvůli získávání zkušeností z mezinárodní spolupráce. „Ta se uskutečňuje na nejrůznějších úrovních. Ať už na té štábní, kdy se jedná o plánování a řízení operací, dále potom mezi jednotlivými vojáky v poli, kteří jsou nuceni si informace mezi sebou sdílet a spolupracovat přímo při plnění konkrétních úkolů,“ uvedl Dvořák.

Pro většinu českých vojáků jde podle něj o první zahraniční misi. „Nicméně máme zde i zkušenější vojáky, kteří byli nasazeni v dřívějších dobách na zahraničních operacích – ať už na území bývalé Jugoslávie, nebo třeba v Afghánistánu a Iráku,“ podotkl Dvořák. „Náš hlavní úkol je podporovat a zabezpečit protivzdušnou obranu bojového uskupení – myslím tím uskupení, které je zde utvořené na bázi 414. tankového praporu z Německa,“ doplnil. Dodal, že nedílnou součástí působení jsou také cvičení.

Vystrčil dnes uvedl, že ve chvíli, kdy v nějaké zemi působí čeští vojáci, považuje jejich návštěvu od ústavních činitelů za naprosto zásadní. „Naši vojáci v jednotce předsunuté přítomnosti tady v Litvě dělají čest České republice a jsem na to velmi hrdý,“ řekl předseda českého Senátu. Přítomnost českých vojáků v Pobaltí je podle něj důležitá ze dvou důvodů – ochrany východní hranice EU a také kvůli sounáležitosti, která pak pomáhá i při politických a hospodářských jednáních zemí. Na začátku září navštívil Ruklu také ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek