EU je ochotna prodloužit jednání s Íránem

24.11.2005
Současně ale dosavadní postup Teheránu v otázce jeho jaderného programu důrazně kritizuje.

Evropská unie zastupovaná Británií, Francií a Německem je ochotna prodloužit jednání s Íránem o vyhovujícím řešení jeho jaderného programu, současně ale dosavadní postup Teheránu v této otázce důrazně kritizuje. Prohlásil to dnes ve Vídni britský zástupce v Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) jako výsledek první fáze zasedání Rady guvernérů MAAE.

„Nepůsobí dobře, když po 18 letech utajování atomového programu Írán nadále pokračuje ve znevažování svých vlastních prohlášení, že jeho jaderný program je ryze mírový,“ zdůraznil podle agentury AFP britský zástupce Peter Jenkins.
EU, kterou v MAAE při vyjednávání s Íránem zastupují tři uvedené země, však podle Jenkinse „vyhověla žádostem řady členských zemí“ 36členné Rady guvernérů MAAE, „které se vyslovily pro prodloužení diplomatického dialogu s Íránem o budoucnosti jeho jaderného programu“.

V opačném případě by totiž MAAE, která je orgánem OSN, musela zřejmě íránskou záležitost předložit Radě bezpečnosti světové organizace. To by pak s největší pravděpodobností vedlo k vyhlášení sankcí RB vůči Íránu.

Mezinárodní společenství podezírá Írán ze snahy dospět k výrobě vlastní jaderné bomby, EU se proto snaží výhodnými nabídkami získat mezinárodní kontrolu nad íránským procesem obohacování uranu. Teherán ale obvinění vytrvale popírá a tvrdí, že obohacený uran vyrábí pouze pro svou budovanou jadernou elektrárnu. Znepokojení ve světě vyvolala poslední zjištění MAAE, že se Írán dostal k neúplnému návodu na sestrojení zážehového jádra jaderné bomby.

Dokumenty poskytnuté Teheránu pákistánskou sítí důvěrníků obsahují návod na odlévání obohaceného uranu do polokoulí. Tyto dokumenty byly objeveny ve složkách, které Teherán předal MAAE ve snaze prokázat „mírové úmysly“ svého programu. Teherán nyní tento zjevný lapsus vydává za „důkaz, jak naprosto je vůči MAAE otevřený“.

Sdílet tento příspěvek