Krize v Etiopii

06.11.2021
Rada EU

Již rok trvající konflikt v severní Etiopii nyní eskaluje a vyvolává humanitární krizi, což má dopad na celý region. Přečtěte si prohlášení vysokého představitele EU k situaci v Etiopii.

EU a členské státy jsou velmi znepokojeny další eskalací bojů na severu země a postupu vojenských jednotek Tigrajské lidově osvobozenecké fronty a Osvobozenecké armády Oromie, stejně tak leteckým bombardováním etiopských vzdušných sil v Mekele. Předešlé faktory mohou vést k dalšímu rozdělení země a dokonce k přesahu konfliktu přes její hranice, ve hře je dále také zhoršení situace tamního obyvatelstva.

Podle EU neexistuje žádné vojenské řešení situace a vyzývá k příměří všech stran, zároveň apeluje na zahájení politických jednání, stejně jako stažení eritrejských jednotek z Etiopie. Apel je i na všechny strany konfliktu, aby dodržovaly mezinárodní humanitární právo, včetně ochrany civilistů a humanitárních pracovníků.

Konflikt a násilí s ním spojené donutilo k vnitřnímu vysídlení na 3 miliony obyvatel a dalších 5 milionů potřebuje akutně humanitární pomoc. EU zastává pozici, kdy je nutné přijmout opatření k zajištění úplného a nepřetržitého přístupu humanitární pomoci do postižených regionů tak, aby se zabránilo hladomoru. EU vítá zveřejnění společné zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva a etiopské komise pro lidská práva, k němuž došlo dne 3. listopadu. EU rovněž vítá prohlášení vysoké komisařky pro lidská práva Michelle Bacheletové v návaznosti na zveřejnění zprávy o dopadu ozbrojeného konfliktu v období do června 2021. Jak dokládá zpráva Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva a etiopské komise pro lidská práva, jakož i prohlášení vysoké komisařky, etnické násilí, mučení a špatné zacházení s civilisty a zajatými bojovníky, sexuální násilí a násilí na základě pohlaví včetně znásilňování, rabování majetku, ničení infrastruktury a náboženských míst, porušování mezinárodního humanitárního práva a další porušování a zneužívání lidských práv musí okamžitě skončit.

Etiopie je pro EU dlouhodobým partnerem a EU podporuje její stabilitu a územní celistvost, stejně jako podporuje úsilí regionálních subjektů Africké unie nastolit mír v zemi a zahájit dialog.

Autor: David Března

Sdílet tento příspěvek