EU rozšíří sankce proti Bělorusku, řekla von der Leyenová po setkání s Bidenem

11.11.2021
ČTK, Euroskop

Evropská unie se chystá rozšířit sankce proti Bělorusku, nové postihy budou mířit na osoby i podniky. Po včerejším setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem v Bílém domě to oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Počínání Minsku, který podle předních činitelů EU cíleně vyhrocuje migrační krizi na běloruských hranicích s Polskem a pobaltskými zeměmi, označila šéfka unijní exekutivy za útok autoritářského režimu a poznamenala, že tento pohled sdílí i Biden.

„Naprosto sdílíme pohled, že je to hybridní útok autoritářského režimu, který se snaží destabilizovat demokratické sousedy,“ řekla von der Leyenová. „Nezafunguje to. Budeme bránit naše demokracie,“ dodala s tím, že nové sankce by mohly začít platit počátkem příštího týdne.

EK úzce spolupracuje s Lotyšskem, Litvou a Polskem a von der Leyenová o této „výzvě pro Evropu“ podle svých slov hovořila s lídry všech tří zemí. EU i USA se chtějí podle von der Leyenové zabývat mimo jiné možností uvalení sankcí na některé aerolinky, které podle nich usnadňují kupčení s lidmi v Bělorusku.

Bílý dům později v prohlášení uvedl, že Biden vyjádřil „hluboké obavy z nestandardních migračních toků“.

Polské hranice se v posledních dnech pokoušejí překročit tisíce lidí z asijských zemí; Varšava ochranu hranic posílila armádou. Země EU tvrdí, že režim běloruského vůdce Alexandra Lukašenka schválně přivádí běžence k hranicím v odvetě za sankce, které EU uvalila na Minsk kvůli porušování lidských práv při potlačení protestů po loňských prezidentských volbách.

Von der Leyenová rovněž uvedla, že s Bidenem jednala i o pandemii covidu-19. Shodli se podle ní, že navzdory postupu v očkovacích kampaních v USA i Evropě je stále potřeba být opatrný. Potvrdili si rovněž nutnost postupovat ve snahách naočkovat co nejvíce lidí a připomněli si cíl imunizovat 70 procent světové populace do podzimu příštího roku.

Biden s šéfkou EK jednali také o Ukrajině, přičemž oba vyjádřili podporu její územní celistvosti a snahám o modernizaci tamní ekonomiky.

Shodli se rovněž na tom, že z hlediska zachování míru v Irsku je nutné, aby součástí brexitové dohody zůstal takzvaný severoirský protokol. Ten má za cíl zamezit vzniku tvrdé hranice mezi Irskou republikou, která je členem EU, a Severním Irskem, které je součástí Spojeného království. V jeho důsledku však vzniká celní hranice mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království, a dochází tak k omezením vnitřního obchodu v zemi. Londýn kvůli tomu opakovaně hrozí, že protokol vypoví a o situaci jedná se zástupci EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek