EU zahájila s Bosnou jednání o přidružení

25.11.2005

Evropský komisař pro rozšíření Olli Rehn v pátek oficiálně zahájil v Sarajevu jednání mezi Bosnou a Evropskou unií, na jejichž konci by mělo být uzavření dohody o stabilizaci a přidružení Bosny k unii.

„Tento den znamená novou fázi ve vztazích mezi EU a Bosnou a Hercegovinou,“ řekl Rehn na slavnostním ceremoniálu v přítomnosti nejvyšších bosenských činitelů. Dodal, že oficiální zahájení rozhovorů je důkazem úspěchu Bosny.

Bosna byla poslední zemí západního Balkánu, která ještě nenastoupila dlouho cestu k členství v EU. Pokyn k zahájení rozhovorů dali ministři zahraničí a obrany Evropské unie v pondělí, tedy v den desátého výročí uzavření daytonských dohod o ukončení války v Bosně (1992-95).
Uzavření dohody o přidružení s EU umožní Bosně nejen rozšíření obchodních kontaktů, ale také čerpání z různých unijních fondů na podporu přiblížení se evropským normám.

Start rozhovorů byl podmíněn řadou reforem v Bosně. Jednou z nejdůležitějších bylo vytvoření ministerstva obrany na centrální úrovni a přijetí klíčového rozhodnutí o sjednocení policejních sil obou entit v Bosně, tedy Republiky srbské a muslimsko- chorvatské federace. Tyto entity, z nichž každá má své vrcholné orgány a společné mají slabé ústřední instituce, vznikly na základě daytonské mírové dohody.

Hlavní bosenští představitelé se nedávno při jednání ve Washingtonu zavázali, že provedou reformu ústavy tak, aby byla posílena moc centrální bosenské vlády na úkor vlád obou entit. Reforma, jejíž součástí bude zredukování parlamentu i nynějšího tříčlenného předsednictva, má být vypracována do března příštího roku.

„Deset let po válce může Bosna přejít z etapy realizace míru k realizaci státu a dokonce začít budovat status členské země Evropské unie,“ řekl Rehn.

Sdílet tento příspěvek