Macron a Draghi podepsali novou dohodu, má posílit vztahy a evropskou integraci

26.11.2021
Euroskop.cz, ČTK

Italský premiér Mario Draghi a francouzský prezident Emmanuel Macron podepsali novou bilaterální dohodu, která má výrazně posílit vztahy mezi Paříží a Římem. Země chtějí úžeji spolupracovat v hospodářské oblasti a více se koordinovat na mezinárodní úrovni. Cílem je také posílit evropskou integraci či unijní obranné kapacity. Srovnatelnou dohodu má Paříž s Německem, uvedla agentura Reuters.

„Tato dohoda je historickým milníkem ve vztazích mezi našimi zeměmi,“ uvedl italský premiér Draghi. Vazby mezi Paříží a Římem podle něj v poslední době ještě posílily v oblasti boje proti terorismu či v otázkách klimatických změn. Podle Macrona dohoda dokazuje vzájemné hluboké přátelství. „Francie a Itálie by měly vždy postupovat společně,“ uvedl Macron s tím, že obě země sdílí podobné hodnoty, talenty a osud.

Posílení nezávislosti Evropské unie

Dohoda se týká rozsáhlého množství oblastí v hospodářství, energetiky, technologií, přeshraniční spolupráce, migrace či zemědělské politiky, řekli Draghi a Macron na tiskové konferenci po podpisu dokumentu.

V dohodě se vlády zavazují, že budou hledat společnou pozici v Evropské unii a dalších mezinárodních institucích. Každoročně by měly svolat bilaterální summit či společné zasedání vlád obou zemí. Alespoň jedenkrát za tři měsíce se francouzský ministr zúčastní zasedání italské vlády a naopak.

Podle obou politiků je cílem dohody posílit Evropskou unii a její nezávislost. Podle Macrona musí EU být méně závislá na ostatních regionech například v oblasti technologií a na tom chce Paříž spolupracovat s Římem. „Musíme vytvořit unijní obranu,“ uvedl Draghi. Obě země míní spolupracovat také na revizi unijních rozpočtových pravidel, aby lépe odpovídaly budoucím rozsáhlým investicím, které státy čekají v ekologii či průmyslu.

Evropa po Merkelové

Podle agentury Reuters obě země hodlají na unijní úrovni více spolupracovat v době, kdy z politiky odchází německá kancléřka Angela Merkelová, která patřila více než jedno desetiletí k pilířům evropské politiky.

Takzvaná Kvirinálská smlouva má podle Bloombergu zrcadlit Elysejskou smlouvu z roku 1963, kterou uzavřela Paříž s Berlínem a která byla v roce 2019 obnovena.

Novou dohodu začaly Itálie a Francie chystat už v roce 2018, plán ale zastavila změna vlády v Římě. Nová koalice vedená populistickým Hnutím pěti hvězd a krajně pravicovou Ligou byla výrazně méně nakloněna spolupráci s Paříží než předchozí středolevicový kabinet vedený premiérem Paolem Gentilonim, který na dohodě pracoval. Vztahy se prudce zhoršily v roce 2019, když se tehdejší vicepremiér a vůdce Hnutí pěti hvězd Luigi di Maio setkal s představiteli francouzského protestního hnutí žlutých vest. Paříž to odsoudila a na nějakou dobu povolala do vlasti svého velvyslance v Římě. Vztahy se znovu zlepšily po změně koalice v roce 2019 a po příchodu bývalého guvernéra centrální banky Maria Draghiho do čela italské vlády v letošním roce.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek