NATO podle Lukašenka hromadí síly v blízkosti běloruských hranic

30.11.2021
Euroskop, ČTK

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko v pondělí obvinil Severoatlantickou alianci, že v blízkosti běloruských hranic hromadí útočné síly. Podle státní agentury BelTA zároveň prohlásil, že Západ využívá migranty jako prostředek k zadržování běloruské armády pro případ konfliktu Ukrajiny s Ruskem, v němž by Bělorusko „nezůstalo stranou“.

Lukašenko při poradě na ministerstvu obrany podle agentury řekl, že k běloruským hranicím si aliance připravuje přístupové cesty a „provádí rozsáhlá cvičení s přemísťováním dodatečných sil“ k běloruské hranici. V této souvislosti tvrdil, že vojáků aliančních sil tam „jsou už desítky tisíc“.

V Lotyšsku dnes začíná jednání ministrů obrany členských zemí NATO. Především evropské spojence zneklidnila migrační krize na polsko-běloruských hranicích, podle nich Lukašenkovým režimem uměle vyvolaná. Aliance v posledních letech svou vojenskou přítomnost v Pobaltí a Polsku navýšila, důvodem byly především obavy ze stále méně předvídatelných kroků Moskvy.

„Za tím něco musí být,“ vztyčil varovně prst autoritářský vůdce, který v posledním roce zintenzívnil kroky k pevnějšímu spojení s Ruskem. Podpora ruského prezidenta Vladimira Putina mu pomohla udržet se u moci a tvrdě zakročit proti opozici a potlačit vlnu protestů po loňských prezidentských volbách. Lidé demonstrovali proti vyhlášení Lukašenka vítězem, které opozice a velká část veřejnosti odmítly jako podvodné. Tento výsledek neuznaly ani Evropská unie a USA.

„Ještě to všechno neznáme úplně, ale dokážeme si představit plán našich protivníků. Dnes můžeme přímo říci – našich nepřátel,“ citovala BelTA další výroky Lukašenka na včerejší poradě.

Běloruský vládce dal přitom najevo, že v případném konfliktu Ruska s Ukrajinou „Bělorusko nezůstane stranou“. Obvinil západní země, že využily migranty snažící se přejít přes Bělorusko do EU k „řešení svých vnitřních problémů a k tomu, aby nás držely v napětí. Velice dobře chápou, že pokud se Ukrajina pokusí rozpoutat konflikt s Ruskem, Bělorusko nezůstane stranou. Proto musí být běloruská armáda zadržena, připoutaná na západních hranicích (Lotyšsko, Litva, Polsko) a na jihu s posílením ukrajinské hranice.“

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek