Kulhánek: Evropa by měla být lídrem v nastavení standardů nových technologií

29.11.2021
Euroskop, ČTK

Evropa by se měla stát globálním lídrem v nastavování mezinárodních standardů pro regulaci nových digitálních technologií. V úvodním projevu na dvoudenním Černínském bezpečnostním fóru to dnes řekl ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Zároveň by Evropa podle něj měla prosazovat přístup k novým technologiím založený na lidských právech.

„Digitální technologie se staly hlavním geopolitickým bojištěm dvou globálních technologických lídrů Číny a Spojených států amerických,“ řekl Kulhánek. Evropa by se pak podle něj měla stát lídrem v nastavování standardů. Zároveň považuje za důležité zamezit pokusům využít technologie k potlačování základních lidských práv a svobod.

„Zároveň je potřeba lépe usměrňovat velké technologické společnosti v záležitostech, jako jsou soukromí, odpovědnost a dominance na trhu,“ doplnil ministr. Evropa by pode něj také měla vybudovat a udržovat vztahy s podobně smýšlejícími partnery v oblasti nových technologií. Zmínil zejména Spojené státy a nutnost pěstovat transatlantickou digitální spolupráci.

Kulhánek také připomněl, že Česko se tento měsíc připojilo ke globálnímu partnerství v oblasti umělé inteligence. „Iniciativa spojuje experty z vlád, průmyslu i občanské společnosti k podpoře špičkového výzkumu umělé inteligence,“ řekl.

Tématem Černínského bezpečnostního fóra je letos digitální transformace v Evropě po roce 2020: Adaptace v kyberprostoru. Pořádají jej Ústav mezinárodních vztahů, ministerstvo zahraničí, Severoatlantická aliance (NATO) a Nadace Friedricha Eberta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek