Francie zpřísňuje pravidla pro cestující ze zemí mimo EU, bude chtít testy

02.12.2021
Euroskop, ČTK

Cestující přijíždějící do Francie ze zemí mimo Evropskou unii se budou muset nově prokázat negativním testem na koronavirus starým maximálně 48 hodin, a to nehledě na to, zda jsou naočkovaní. Nenaočkovaní občané EU se pak budou muset prokázat testem ne starším než 24 hodin. Po jednání vlády to ve středu řekl mluvčí kabinetu Gabriel Attal.

Francie rovněž umožní za velmi přísných podmínek návrat ze zemí na jihu Afriky, odkud zastavila veškeré lety poté, co se tam poprvé podařilo identifikovat novou variantu koronaviru nazvanou omikron. Podezření na její přítomnost nyní panuje u 13 lidí ve Francii, dodal mluvčí.

„Zdravotní situace se velmi rychle zhoršuje. Naší obavou je bleskurychlý nárůst zaznamenaných případů,“ řekl Attal k nově přijatým opatřením. Dodal, že zpřísnění hraničního režimu pro očkované občany EU bude francouzská vláda koordinovat na úrovni sedmadvacítky.

Francouzi, občané dalších zemí EU, diplomaté či zaměstnanci aerolinek budou moci od soboty přiletět do Francie ze zemí na jihu Afriky. Budou pro ně však platit zvláštní podmínky. Povolen bude jen jednorázový návrat do země, úřady nedovolí služební ani turistické cesty. Lidé se budou muset otestovat na koronavirus před nástupem do letadla i po příletu. Pokud bude výsledek negativní, musí na týden do izolace, pokud bude pozitivní, čeká je desetidenní karanténa.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek