USA a EU se společně vymezily proti počínání Číny v Jihočínském moři

03.12.2021
Euroskop, ČTK

Zástupci Spojených států a Evropské unie vyjádřili ve čtvrtek silné obavy z „problematického a jednostranného počínání“ Číny v oblasti Jihočínského moře. Zdůraznili rovněž potřebu úzké transatlantické spolupráce, jež je podle nich potřeba ke zvládnutí „systémové rivality“ s Pekingem. Ve společném vyjádření po setkání ve Washingtonu to uvedli náměstkyně ministra zahraničí USA Wendy Shermanová a Stefano Sannino, generální ředitel Evropské služby pro vnější činnost.

„Vyjádřili silné obavy z problematického a unilaterálního počínání Číny v Jihočínském a Východočínském moři a v Tchajwanském průlivu, které podrývá mír a bezpečnost v regionu a má přímý dopad na bezpečnost a prosperitu Spojených států i Evropské unie,“ uvádí prohlášení.

Oba diplomaté také hovořili o porušování lidských práv v Číně, včetně represí etnických menšin v západočínské provincii Sin-ťiang a v Tibetu, a o rozvratu demokracie v Hongkongu. Dohodli se rovněž na širším sdílení informací ohledně dezinformačních kampaní placených či podporovaných Čínou.

Americký prezident Joe Biden od svého nástupu do úřadu zdůrazňuje nutnost blízké spolupráce se spojenci, která je podle něj nutná k vyvažování rostoucí moci Číny a jejího stále asertivnějšího chování po celém světě. USA před čtvrtečním setkáním diplomatů uvedly, že nacházejí stále větší shodu ohledně „znepokojujícího jednání“ Pekingu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek