Summit EU-Středomoří deklaraci proti terorismu nepřinesl

28.11.2005

Evropská unie se v rámci schůzky dohodla s arabskými zeměmi a s Izraelem pouze na „kodexu chování“ v boji proti terorismu. Plánovaná závěrečná deklarace podle agentury AFP přijata nebyla.

Vrcholní představitelé zemí Evropské unie a deseti středomořských států v neděli a v pondělí jednali v Barceloně o společném postupu v boji proti terorismu. Cílem vrcholné schůzky EU-Středomoří bylo nalezení řešení několika obtížných témat v oblasti boje proti terorismu a prohloubení spolupráce unie se středomořskými zeměmi. Schůzky se ovšem účastnil pouze 1 z 9 pozvaných arabských představitelů – předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Na jednání nepřijel ani izraelský premiér Ariel Šaron.

Evropská unie se v rámci schůzky dohodla s arabskými zeměmi a s Izraelem na kodexu chování v boji proti terorismu. Účastníci dvoudenního summitu ale podle agentury AFP společnou závěrečnou deklaraci nepřijali.

Podle diplomatických zdrojů, na něž se odvolává agentura Reuters, se podařilo dospět ke kompromisu, když obě strany učinily ústupky. EU přestala prosazovat formulaci, že terorismus nelze ospravedlnit právem na sebeurčení, a arabské země naopak upustily od požadavku odlišovat terorismus a právo na obranu před cizí okupací.

Účastníci summitu ovšem nedokázali dospět ke společné definici terorismu, která by uspokojila jak arabské země, tak Izrael, a tedy ani ke společnému prohlášení. Příčinou bylo i to, že jednající strany nebyly s to překonat rozpory ohledně interpretace vleklého konfliktu mezi Izraelem a Palestinci. Místo toho vydalo předsednictvo summitu provolání nabádající ke spravedlivému řešení, spočívajícímu na existenci dvou státních celků na Blízkém východě.

Vrcholnou schůzku uzavřela místo závěrečného prohlášení předsednická deklarace vypracovaná předsedající Británií a hostitelským Španělskem. Navzdory nepřítomnosti představitelů většiny zaangažovaných arabských zemí se však podařilo přijmout pětiletý pracovní plán zaměřený především na problematiku ilegální migrace.

V centru Barcelony v neděli proti konání summitu manifestovalo několik set lidí. Demonstranti hlásali, že partnerství EU se Středomořím není k ničemu, protože se mu nedaří odstranit chudobu v severní Africe ani vyřešit konflikt na Blízkém východě.

Sdílet tento příspěvek