Počet zásilek ze zemí mimo EU klesl na konci roku o 75 procent

06.01.2022
Euroskop, ČTK

Počet zpracovávaných poštovních zásilek ze zemí mimo EU klesl loni na podzim o 75 procent na zhruba 15.000 denně. Důvodem je zavedení povinnosti od října platit DPH a clo i z balíků s cenou do 22 eur (cca 541 Kč), které byly dříve od daně osvobozeny. ČTK to ve středu řekl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

„Potvrdil se trend ze zahraničních poštovních správ, které začaly vybírat daň již dříve. Začátkem října jsme se dostali dokonce na hranici 5000 zásilek denně, protože lidé vyčkávali, co všechno nová povinnost přinese,“ uvedl mluvčí. Návrat na původní čísla pošta očekává zhruba po roce.

Většina zásilek z e-shopů v Číně, USA ale i ve Velké Británii podle Vitíka spadala právě do hodnotové kategorie do 22 eur a lidé neměli s celním řízením příliš zkušeností. Část z nich proto před koncem roku od nákupů na levných zahraničních e-shopech upustila.

„Pro nás je to také nová zkušenost a nyní se zaměříme na první úpravy celého systému. Tedy té části, na kterou máme vliv. Cílem je udělat celní řízení pro klienty co nejjednodušší. V případě, že klient nereaguje na výzvy a zboží si nepřevezme, tak se vrací zpět odesilateli,“ uvedl mluvčí. Zhruba deset procent zásilek si klienti z nejrůznějších důvodů nevyzvednou, dodal.

Nyní po Vánocích je na mezinárodní poště v pražských Štěrboholech v jednu chvíli okolo 30.000 zásilek. Pokud by pošta měla všechna potřebná data od klientů, jejich počet by klesl na zhruba 15.000, doplnil mluvčí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek