Prohlášení vysokého představitele o situaci v Kazachstánu

10.01.2022
Rada EU, ČTK

Zhoršující situaci v Kazachstánu řeší i EU. Přečtěte si prohlášení vysokého představitele Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josepa Borella.

V Kazachstánu při nynějších nepokojích přišlo o život 164 lidí a dalších 2265 utrpělo zranění. Informovala o tom kazachstánská a ruská média s odkazem na kazachstánské ministerstvo zdravotnictví. Dosavadní úřední informace hovořily o desítkách mrtvých a stovkách zraněných. Podle dětské ombudsmanky jsou mezi mrtvými nejméně tři děti.

Demonstrace vyvolalo krátce po Novém roce prudké zvýšení cen zkapalněného ropného plynu (LPG), který v zemi řada motoristů používá jako palivo. Z města Žanaozen se protesty rozšířily i do dalších částí země. Vypjatá situace nastala především v největším kazachstánském městě Almaty, kde demonstranti zaútočili na vládní budovy, rabovali obchody a zapalovali auta. Bezpečnostní složky demonstrace krvavě potlačily. Podle ministerstva zdravotnictví jen v Almaty zahynulo 103 lidí. Úřady již dříve uvedly, že mrtví jsou i mezi policisty.

Vysoký představitel Unie uvedl: „Jsme znepokojeni násilím, které po pokojných protestech propuklo v Kazachstánu, který je důležitým partnerem Evropské unie s platnou dohodou o posíleném partnerství a spolupráci a pro stabilitu regionu. Hluboce litujeme ztrát na životech a důrazně odsuzujeme násilné činy. Je důležité předcházet dalším eskalacím, vyhýbat se jakémukoli podněcování k násilí, být vždy zdrženlivý a vyhýbat se zneužívání nepokojů k jiným účelům.“

Borell dále uvedl, že je EU připravena poskytnout pomoc pro mírové řešení krize a že by vnější vojenská podpora měla respektovat suverenitu a nezávislost Kazachstánu i základní lidská práva všech občanů. Vysoký představitel pak vyzval kazašské úřady, aby v této náročné době dodržely své závazky, včetně dodržování lidských práv a základních svobod svých občanů, zejména svobody shromažďování, svobody projevu a sdělovacích prostředků.

Do řešení situace se zapojil i předseda Evropské rady Charles Michel, který rovněž zmínil důležitost vzájemných vztahů a kladl důraz na nezávislost a stabilitu země v souladu s dodržováním lidských práv.

Meeting EU-Kazachstán. Zdroj: Rada EU

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek