Lidé v řadě evropských měst demonstrovali na podporu jednotné Bosny

11.01.2022
Euroskop, ČTK

Lidé v řadě evropských měst demonstrovali na podporu jednoty Bosny, kterou zpochybňují separatistické kroky tamních Srbů. Stalo se tak v době sílícího napětí v balkánské zemi, které umocnily nedělní oslavy 30. výročí vzniku bosenskosrbské entity v rámci Bosny i řada menších incidentů z posledních dnů. Evropská komise pohrozila vedení bosenských Srbů sankcemi.

Stovky lidí se shromáždily před sídlem institucí Evropské unie v Bruselu s cílem upozornit unijní politiky, aby nebrali na lehkou váhu možnost vypuknutí nového ozbrojeného konfliktu. „Nedáme Bosnu, je tam místo pro všechny,“ zaznělo podle webu televize N1 na shromážděním s účastí několika europoslanců. Další protesty menšího rozsahu se uskutečnily v Římě, Stockholmu nebo černohorské Podgorici.

Za války v Bosně z let 1992 až 1995 zemřelo 100.000 lidí, šlo o nejkrvavější konflikt na evropské půdě od druhé světové války. Ukončila ji takzvaná daytonská dohoda, která Bosnu definovala jako stát se dvěma entitami – Republikou srbskou (RS) a bosňácko-chorvatskou Federaci Bosny a Hercegoviny.

Srbský člen tříčlenného bosenského předsednictva Milorad Dodik loni inicioval proces, který má v rozporu s bosenskou ústavou přenést z celostátní úrovně na RS některé významné pravomoci, například v armádě, daňovém systému či soudnictví. Současně prosadil stažení bosenských Srbů ze společných bosenských institucí.

RS v neděli při státním svátku 9. ledna oslavila 30 let od svého vzniku, ačkoliv ústavní soud tento svátek zakázal. S oslavami spojené vojenské pochody, mediální vyhrůžky či zpěv nacionalistických písní podle serveru Balkan Insight připomínal nálady na jaře 1992, těsně předtím, než válka v Bosně vypukla. „Všechno je na ostří nože,“ komentoval v neděli dění v Bosně jeden z lídrů bosenskosrbské opozice Mirko Šarović.

Ve čtvrtek zazněly výstřely u mešity v obci Janja, když se tamní muslimové vraceli z modlitby. V Brčku kdosi zničil nástěnnou malbu připomínající oběti genocidy ve Srebrenici, při níž vojska bosenských Srbů pod velením generála Ratka Mladiče zavraždila na 8000 Bosňáků (dříve Muslimů). Poblíž Sarajeva naopak dva Bosňáci rozbili Mladičovu plaketu. V srbském Priboji čelí disciplinárnímu řízení 12 policistů, kteří na oslavě velebili srebrenickou genocidu. Bosenské Chorvaty rozlítila v bosenskosrbském správním středisku Banja Luce odhalená pamětní deska věnovaná srbskému vojákovi, jenž v roce 1991 odpálil muniční sklad a zabil při tom 11 chorvatských vojáků.

Kvůli údajné korupci a snahám o destabilizaci Bosny minulý týden uvalily Spojené státy na Dodika sankce. Těmi v pčera odle agentury Reuters pohrozila také Evropská komise, která současně odsoudila „negativní, rozdělující a podněcující rétoriku, kterou použili představitelé RS během oslav 9. ledna“. Pravidelně se opakující výzvy k uvalení sankcí na Dodika zatím ale ztroskotávají na nejednotném postoji EU. Maďarský premiér a blízký Dodikův spojenec Viktor Orbán předem deklaroval, že by takové sankce odmítl

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek