EU je připravena na ruskou agresi reagovat masivními sankcemi

20.01.2022
Euroskop, čtk

Evropská unie je připravena tvrdě reagovat na případný ruský útok proti Ukrajině. Prohlásila to dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, podle níž unie na Moskvu v takovém případě uvalí masivní hospodářské a finanční sankce. Sedmadvacítka chce reakci koordinovat se Spojenými státy, na konkrétní podobě postihů se však zatím neshodla.

„Pokud se situace zhorší, pokud dojde k dalším útokům na územní celistvost Ukrajiny, odpovíme masivními hospodářskými a finančními sankcemi. V tom zůstává transatlantické společenství pevné,“ řekla šéfka unijní exekutivy v projevu na úvod Světového ekonomického fóra.

Podobně hovořila ve středu večer i mluvčí amerického prezidenta Joea Bidena, podle níž na Rusko čeká rychlá a tvrdá reakce Washingtonu a jeho spojenců. Sám Biden označil invazi za katastrofu pro Moskvu.

Západ odmítá poskytnutí záruk, že Ukrajina nevstoupí do NATO

Západní země se snaží diplomatickými kontakty odradit Rusko od nového vpádu do sousední země. Odmítají však ruské požadavky na poskytnutí záruky, že Ukrajina se nikdy nestane členem NATO, a na stažení aliančních jednotek a zbraní ze zemí východního křídla aliance. Rusko bez jejich splnění odmítá zmírnit napětí.

Unijní diplomacie v současnosti připravuje možné postihy, které mají zasáhnout ruské bankovnictví a další významné sektory hospodářství. Na podrobnostech se však EU kvůli rozdílným postojům členských států zatím neshodla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek