Ministři zahraničí EU proberou s Blinkenem vývoj jednání s Ruskem

24.01.2022
Euroskop.cz, ČTK

Probrat poslední vývoj kontaktů s Ruskem a koordinovat společnou pozici k napětí na Ukrajině chtějí dnes ministři zahraničí zemí Evropské unie se šéfem americké diplomacie Antonym Blinkenem. Diplomaté očekávají, že spojenci potvrdí svůj záměr reagovat na případný ruský vpád do sousední země tvrdými ekonomickými sankcemi, o jejich konkrétní podobě se však bavit nebudou. První zasedání s unijními kolegy čeká českého ministra zahraničí Jana Lipavského.

Blinken se k zástupcům vlád evropské sedmadvacítky připojí na dálku a seznámí je s výsledkem pátečního jednání s ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Blinken po něm uvedl, že Washington je připraven písemně odpovědět na ruské požadavky, když Moskva zareaguje na obavy Západu týkající se Ukrajiny, u jejíchž hranic má Rusko na 100.000 vojáků a těžkou techniku.

USA i jejich evropští spojenci opakovaně odmítají, aby NATO Ukrajině nadobro zavřelo dveře a stáhlo zbraně a jednotky ze svého východního křídla, což požaduje Rusko výměnou za uklidnění situace. Zatímco v této věci jsou pozice zemí EU jednotné, v otázce konkrétní podoby případných sankcí nikoli. Podle vysoce postaveného unijního činitele je však sedmadvacítka schopna zareagovat rychle a zavést tvrdé ekonomické postihy v řádu dnů.

Česko bude v Bruselu poprvé reprezentovat Lipavský, který v pátek prohlásil, že Praha je sankce připravena podpořit. Kolegům také může sdělit, že Česko se zařadí po bok USA a dalších zemí, které vojensky podporují Ukrajinu, a daruje Kyjevu dělostřeleckou munici ráže 152 milimetrů.

Unijní ministři se kromě napětí na východě Evropy budou bavit také o dlouhodobě zablokované situaci v Sýrii a Libyi nebo o aktuálním vývoji v Mali či Súdánu.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek