Riceová přijíždí do Evropy vysvětlovat otázku tajných věznic CIA

05.12.2005
Americká ministryně zahraničí dnes zahájí svou návštěvu Evropy, v rámci které se mimo jiné bude snažit vysvětlit otázku údajné existence tajných amerických věznic na území Evropy.

Riceová zahání svou cestu v Rumunsku, kde má být podepsána dohoda o umístění amerických vojenských základen na rumunském území. Rumunsko bylo organizací hající lidská práva Human Rights Watch označeno za jednu ze dvou zemí, kde se tajná vězení CIA nacházejí. Mají v nich být zadržovány a vyslýchány osoby podezřelé z terorismu, zejména zajatci z Afghánistánu a Iráku. Druhou zemí je podle HRW Polsko.

Evropská unie o víkendu připomněla, že od Washingtonu očekává urychlené vysvětlení v otázce údajných tajných věznic USA v Evropě a tajných přeletů letadel CIA nad evropskými zeměmi. Mluvčí Evropské komise Friso Roscam Abbing sdělil, že EU předpokládá, že jí Spojené státy poskytnou „co nejdříve co nejjasnější“ informace. Mělo by se tak stát právě v rámci „evropského turné“ americké ministryně.

Podle předsedy zahraničního výboru amerického Senátu Richard Lugara ovšem Riceová v Evropě příliš nevysvětlí. Prohlásil to v interview pro televizní stanici CNN. Vyzve prý Evropany k umírněnému přístupu k záležitosti s poukazem na to, že protiteroristické akce USA jsou i v obecném zájmu Evropy.

„Jak já to vidím, Riceová řekne (v Evropě) asi toto: Poslechněte, sedíme ve stejné lodi, a už před dlouhou dobou jsme spolu mluvili o tom, co všechno se může stát,“ sdělil senátor.
„V podstatě to bude znamenat: Uklidněte se,“ dodal. Současně však připustil, že si není zcela jist, zda pouze toto Evropanům bude stačit.

Podle médií měly být tajné věznice USA v některých státech střední a východní Evropy. Všechny země, jichž by se to mohlo týkat, včetně Česka, to však popřely. Další věcí jsou údajné přelety zvláštních letadel CIA s vězni a jejich mezipřistání na evropských letištích. Podle magazínu Der Spiegel uskutečnila CIA jen nad Německem asi 419 přeletů, zdaleka ne všechny ovšem musely být s vězni. Nad českým územím se podle médií uskutečnilo celkem 15 takových přeletů.

Riceová zahajuje svou evropskou cestu dnes odpoledne. Kromě Rumunska navštíví i Německo, Ukrajinu a orgány EU v Bruselu.

Sdílet tento příspěvek