Lamy: Summit je testem liberalizace obchodu

07.12.2005
V tuto chvíli podle předsedy WTO Lamyho jako brzda dosažení dohody působí především unie, kde se Francie brání reformě subvencí zemědělských výrobků.

Pascal Lamy, šéf Světové obchodní organizace WTO, neúprosně bojuje o úspěch dalšího kola jednání organizace.
„Nejde o ledasjaký výsledek, ale o zásadní pokrok v liberalizaci světového obchodu,“ řekl včera v rozhovoru se zástupci několika médií v Ženevě. Týden před rozhodujícím summitem organizace v Hongkongu apeloval na všech 148 účastníků, aby si ještě jednou promysleli své pozice. „Všichni musíme někam ustoupit, Evropská unie stejně tak jako USA či rozvojové země,“ řekl.

V Hongkongu, kde se od příštího úterý bude jednat pět dní, je ve hře osud takzvaného kola jednání z Douhá, které začalo již v listopadu 2001. Jeho cílem je pomoci především chudým zemím. Pokud se ministři obchodu jednotlivých států nedohodnou, pak se průběh jednání vymkne časovému plánu. V takovém případě může dojít k tomu, že do příštího roku nebude uzavřena plánovaná multilaterální dohoda a celá liberalizace zahraničního obchodu se zablokuje.

V tuto chvíli jako brzda působí především unie, kde se Francie brání reformě subvencí zemědělských výrobků. Obchodní komisař Peter Mandelson sice vyloučil v Hongkongu jakkoliv ustoupit, WTO se ale nevzdává naděje, že se unie přece jen pohne. „Kdo riskuje krach, ten ničí také naději na dohodu,“ varuje Lamy. Před negativními důsledky plynoucími ze ztroskotání jednání varují také nejrůznější světové hospodářské svazy.

Lamy, který před svým nástupem na post šéfa WTO pracoval jako evropský komisař pro obchod, ale nemůže jednání nijak přímo ovlivnit. „Mohu jen hovořit, zprostředkovávat, vysvětlovat. Jednat ale nesmím,“ říká. „Jsem něco jako rozhodčí, kopilot nebo porodní asistentka,“ popisuje svou roli.
Přesto se chce ale zasadit o to, aby jednání rychle pokročila. Ústředním tématem bude právě snížení cel na zemědělské a průmyslové výrobky. Svůj původní cíl, dokončit v Hongkongu dvě třetiny nutných kroků pro otevření světových trhů, nyní ale již revidoval. „Bude to více než 55 procent, ale méně než 66 procent,“ zní jeho motto pro příští týden.

„Postaráme se o to, aby se v Hongkongu jednalo, a ne jen debatovalo,“ říká. Nejpozději do konce příštího roku či možná i dříve by proto chtěl mít na stole konkrétní obchodní dohodu. „Tento požadavek zvyšuje na jednání v Hongkongu tlak,“ říká.
Brazílie jako zástupce rozvojových zemí G20 přitom již minulý víkend signalizovala ochotu snížit svá cla na průmyslové výrobky a služby o 50 procent.

„Sice nejsme ještě u cíle, ale je vidět, že ambice jsou velmi vysoké,“ komentoval jejich postoj Lamy. Během posledního kola jednání WTO, které bylo dokončeno v roce 1997, se průmyslové země dohodly na snížení cel v průměru o třiatřicet procent.
Jejich nynější nabídku Lamy považuje za velký pokrok: „Co se týče návrhů na zrušení vývozních subvencí a přístupu na trhu, jsme již mnohem dále než u posledního kola jednání.“

Sdílet tento příspěvek