Peking nabízí Evropě strategický dialog

08.12.2005
Čínský premiér Wen Ťia-pao, který včera přiletěl do Bratislavy z Francie, si pochvaloval vřelé přijetí na evropské půdě. Zdvořilá slova doprovázely podpisy významných kontraktů.

Čínský premiér Wen Ťia-pao, který včera přiletěl do Bratislavy z Francie, si pochvaloval vřelé přijetí na evropské půdě. Zdvořilá slova doprovázely podpisy významných kontraktů. Ve Francii byla nejvýznamnější smlouva o dodávce 150 letadel Airbus Číně. V přepočtu měl obchod hodnotu asi 225 miliard korun.

Čínští politici hovořili o zájmu rozvíjet strategický dialog a politické konzultace s Evropou.
O posílení hospodářské spolupráce včera hovořili i slovenští hostitelé. Wen Ťia-pao podepsal s premiérem Mikulášem Dzurindou dodatek k dohodě o ochraně investic a dohodu o spolupráci v informacích a komunikaci.
Oba premiéři si slíbili rovněž spolupráci na půdě OSN – kde Čína patří mezi stálé členy s právem veta. Hlavní pozornost se ale soustředila na ekonomiku.

Čínské zboží je pro Slováky velmi atraktivní. Svědčí o tom výsledky zahraničního obchodu mezi oběma zeměmi.
Obchodní schodek Slovenska s Čínou dosáhl za osm měsíců letošního roku 16,57 miliardy slovenských korun a je druhým největším po Rusku. Dovoz zboží z Číny devětkrát převyšuje export, vyplývá z údajů statistického úřadu.

Pomyslné nůžky mezi dovozem a vývozem Slovenska a Číny se dále rozšiřují. Celkový import na Slovensko z Číny od ledna do srpna meziročně stoupl o 27,5 procenta na 18,7 miliardy korun. Naopak vývoz se zvýšil pouze o 7,9 procenta na 2,14 miliardy Sk. „Důvodem nízkého exportu Slovenska do Číny je cena práce. Ačkoli náklady na Slovensku na pracovníka patří k nejnižším v Evropě, v Číně jsou mnohem nižší. Vyplatí se jim proto vyvážet třeba i na druhý konec planety,“ uvedl analytik bankovního domu Poštová banka Miroslav Šmál.

Nadpoloviční podíl dovozu z Číny mají stroje a zařízení s 10,03 miliardy korun. Proti loňskému roku to je o 37,4 procenta více. Import průmyslového zboží meziročně stoupl o čtvrtinu na 5,31 miliardy Sk a tržních výrobků se dovezlo za 2,24 miliardy korun. Většinu slovenského vývozu tvoří stroje a tržní výrobky, jejichž podíl na celkovém exportu dosáhl přes 90 procent.

Šmál ale upozornil, že čínskému exportu už dávno nedominuje pouze levný textil a elektronika. „Mnozí výrobci značkového zboží přesouvají své kapacity do Číny a odtud zásobují další trhy,“ uvedl ekonom. Na čínském trhu se podařilo uspět jen několika slovenským firmám. Asi nejznámější je téměř třímiliardový kontrakt strojíren SES Tlmače o dodávce technologií pro čínskou elektrárnu Šen-tchou.

Vyjednávání o velkých obchodech zastínilo politické problémy. Například odlišný pohled na íránský jaderný program. Čínský premiér odmítá případné sankce OSN proti Teheránu.

Sdílet tento příspěvek