Chorvatský generál Gotovina byl zatčen ve Španělsku

08.12.2005

Kauza Gotovina byla dlouho překážkou zahájení přístupových rozhovorů mezi Evropskou unií a Chorvatskem, neboť Brusel toto jednání podmiňoval plnou spoluprací chorvatských úřadů s ICTY.

Žalobkyně Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) Carla Del Ponteová oznámila na tiskové konferenci v Bělehradě, že byl zatčen bývalý chorvatský generál Ante Gotovina, obviněný z válečných zločinů. K zatčení došlo včera na Kanárských ostrovech (Španělsko). Podle tiskové mluvčí haagského tribunálu Florence Hartmanové se současnosti jedná o jeho vydání do Haagu.

Při této příležitosti Carla Del Ponteová poděkovala chorvatskému premiérovi Ivu Sandrovi za spolupráci při zatčení Gotoviny.

Gotovina byl v roce 2001 obžalován ze spáchání válečných zločinů z doby před deseti lety, kdy v srbsko-chorvatské válce velel operaci za znovudobytí chorvatské Krajiny obývané převážně Srby. Od té doby se Gotovina skrýval.

Kauza Gotovina byla dlouho překážkou zahájení přístupových rozhovorů mezi Evropskou unií a Chorvatskem, neboť Brusel toto jednání podmiňoval plnou spoluprací chorvatských úřadů s ICTY. Chorvatská vláda ale tvrdila, že o místě Gotovinova pobytu nic neví.

Ponteová až v září na setkání ministrů zahraničí EU v Lucemburku poprvé připustila, že Chorvatsko s tribunálem plně spolupracuje. Ministři poté oznámili, že EU s Chorvatskem začne vyjednávat o jeho přijetí, které Záhřeb očekává do roku 2008.

Nutnou spolupráci Chorvatska s ICTY spojenou s předáním Gotoviny tribunálu zdůraznila v nedávné hodnotící zprávě i Evropská komise. Případné přerušení spolupráce by mělo podle zprávy pro Chorvatsko nepříznivé důsledky, které by podstatně vzdálili vstup země do EU.

Sdílet tento příspěvek