Postoj EU k dohodě ve WTO se radikálně nezmění

09.12.2005
Kdyby byla podle evropského komisaře Mandelsona navrhnuta zásadní změna, ztratil by návrh podporu národních vlád unie.

Evropská unie ještě může posoudit svůj postoj ke schůzce Světové obchodní organizace (WTO), ale žádné zásadní změny už čekat nelze. Sdělil to komisař Evropské unie pro obchod Peter Mandelson. Kdyby navrhl zásadní změnu, ztratil by prý podporu národních vlád unie.

„Budeme připraveni jednat o nabídce EU, abychom ji upřesnili, odpověděli na některé z otázek, vyslechli si názory a rozhodli, zda je lze uvést do praxe,“ řekl Mandelson. Unie už ale nemá moc času nazbyt, protože klíčová schůzka WTO v Hongkongu začne za pár dnů.

Mandelson řekl, že i kdyby unie ještě některá svá stanoviska doladila, nelze od ní čekat změnu postoje k zemědělské politice. Unii obviňují z přílišné ochrany zemědělců hlavně Spojené státy, Austrálie a Brazílie. Nad výsledkem jednání se proto vznáší řada otazníků a hrozí, že schůzka opět skončí fiaskem.

Unie je pod velkým tlakem některých členských zemí, především Francie, která už nechce v otázce zemědělských subvencí ustoupit ani o kousek. Unie přesto ke snížení subvencí sáhne, ale od svých partnerů za to chce ústupky v jiných oblastech.
Mandelson v minulých dvou týdnech navštívil Paříž, Londýn, Madrid, Řím a Berlín, kde hovořil se zástupci vlád o nabídce unie na snížení zemědělských subvencí. Se zástupci vlád dalších zemí EU hovořil telefonicky, a ani v jednom případě prý nezaznamenal, že by některá členská země po unii chtěla další ústupky.

Brazílie minulý týden uvedla, že je připravena snížit cla na průmyslové zboží, což ale Mandelson v této formulaci odmítl. „Chtít něco udělat není totéž, jako to skutečně udělat,“ řekl komisař a dodal, že Brusel chce slyšet podobný postoj také od Indie.
Schůzka WTO v Hongkongu se bude konat od 13. do 18. prosince a původně se předpokládalo, že na ní bude formulována obecná dohoda o další liberalizaci světového obchodu. Vzhledem k tomu, že jednotlivé země mají rozdílné názory na spoustu témat, nelze s dohodou příliš počítat, upozorňují pozorovatelé.

Sdílet tento příspěvek