Chorvati nesouhlasí s vydáním Gotoviny

12.12.2005

Svou podporu zatčenému generálovi Antemu Gotovinovi, obviněnému z válečných zločinů, projevili v něděli tisíce Chorvatů v jadranském Splitu.

Svou podporu zatčenému generálovi Antemu Gotovinovi, obviněnému z válečných zločinů, projevovali včera tisíce Chorvatů v jadranském Splitu. Na 40 tisíc lidí svírajících kříže a zapálené svíce a mávajících chorvatskými vlajkami a transparenty protestovalo proti jeho zadržení.

Gotovina byl zatčen ve středu večer na Kanárských ostrovech. V sobotu byl předán Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Před ním se bude zodpovídat ze zločinů z doby před deseti lety, kdy v srbsko-chorvatské válce velel operaci za znovudobytí chorvatské Krajiny obývané převážně Srby.
Gotovinovi, jenž se skrýval od července 2001, soud přičítá odpovědnost za smrt nejméně 150 Srbů, které měly jím vedené jednotky zmasakrovat.

Včerejší shromáždění zorganizovalo hlavní sdružení veteránů chorvatské války za nezávislost v letech 1991-1995 HVIDRA, které je pověstné ultranacionalismem a odporem proti spolupráci vlády s mezinárodním tribunálem. Před ICTY bylo obžalováno šest chorvatských generálů.
Agentura Reuters v této souvislosti poznamenala, že i přes početnou účast byla splitská demonstrace hodně vzdálená stotisícovému davu, který v únoru 2001 přišel na stejné místo protestovat proti vydání jednoho z prvních generálů do Haagu. „Naznačuje to, že nacionalismus je v Chorvatsku na ústupu,“ napsala agentura Reuters.

Dav shromážděný ve Splitu se včera asi po hodině bez jakýchkoli incidentů rozešel. I na jiných místech Chorvatska se včera konala menší shromáždění na podporu Gotoviny. Chorvatský prozápadní premiér Ivo Sanader, který letos vystupňoval hon na Gotovinu, vyjádřil v sobotu pochopení pro silné emoce mnoha Chorvatů, kteří generála považují za válečného hrdinu. Zároveň ale upozornil, že vláda nehodlá tolerovat pouliční násilí.

Evropská unie zahájila v říjnu s Chorvatskem přístupová jednání, dala ale jasně na srozuměnou, že budou přerušena, pokud Záhřeb nebude plně spolupracovat s vyšetřovateli válečných zločinů.
Podle průzkumu veřejného mínění, jehož výsledky včera zveřejnil nezávislý chorvatský deník Jutarnji List, považuje 53 procent Chorvatů zatčení Gotoviny za špatnou zprávu pro Chorvatsko. Jen pět procent obyvatel čtyřmiliónového národa se domnívá, že generál je vinen zločiny, z nichž byl obžalován.

Sdílet tento příspěvek