EP se chystá vyšetřovat existenci tajných věznic CIA

13.12.2005
Forma vyšetřování EP ještě není zcela jasná: konzervativci dali dnes najevo, že jsou ochotni přistoupit na zřízení ad hoc výboru, avšak nikoli vyšetřovacího výboru, který požadovali socialisté, liberálové a zelení.

Evropský parlament se začíná přibližovat k vlastnímu zkoumání zpráv o údajných tajných věznicích CIA a dalších aktivitách americké tajné služby v Evropě, ke kterým prý patřilo mučení osob podezřelých z terorismu. „Bereme podezření vážně. EP musí chránit svobody, lidská práva každého občana a vládu zákona,“ prohlásila dnes na zasedání výboru pro občanské svobody Ewa Klamtová zastupující nejsilnější konzervativní frakci.

Poslanci mají o záležitosti debatovat ve středu a hlasovat o příslušné rezoluci ve čtvrtek. „Nejsme přesvědčeni, že jsme dostali všechny potřebné informace, ale musíme nalézt pravdu,“ sdělil místopředseda socialistické frakce Jan Marinus Wiersma.

Forma vyšetřování EP ještě není zcela jasná: konzervativci dali dnes najevo, že jsou ochotni přistoupit na zřízení ad hoc výboru, avšak nikoli vyšetřovacího výboru, který požadovali socialisté, liberálové a zelení. Podle Wiersmy by se ovšem ad hoc výbor mohl časem přeměnit ve výbor vyšetřovací.

Skandál kolem údajných tajných věznic CIA ve střední a východní Evropě rozpoutal počátkem listopadu americký list The Washington Post. Organizace zabývající se ochranou lidských práv Human Rights Watch později uvedla, že má poznatky naznačující, že věznice, ve kterých CIA vyslýchá a týrá osoby podezřelé z příslušnosti k Al-Káidě, se nacházejí v Polsku a Rumunsku.

Místopředseda Evropské komise Franco Frattini dnes na zasedání výboru pro občanské svobody poslance nabádal, aby nechali vyšetřovat Radu Evropy, která disponuje pravomocemi vyslýchat svědky a provádět inspekce na místě. Požádal už kolegy v EK, aby Radě Evropy poskytli údaje o přeletech amerických letadel, které jsou k dispozici od řízení leteckého provozu Eurocontrol a ze satelitů.

Místopředseda EK současně dementoval, že by vedení Evropské unie v lednu 2003 povolilo Američanům únosy podezřelých z terorismu a přepravu těchto vězňů. Připomněl, že všechny státy, uváděné ve spekulacích o existenci tajných věznic CIA, nařčení popřely. EK chybějí důkazy i pravomoc vyšetřovat.

„Podezření je třeba brát s rezervou, ale ani se nelze tvářit, že se nic nestalo. Určitě se něco stalo,“ řekl ČTK slovenský europoslanec Árpád Duka-Zólyomi.
Polská europoslankyně Barbara Kudrycká se zase ohradila, že nelze stavět na pranýř jen její vlast a Rumunsko, ale vyšetřování se musí týkat všech států EU, kde letadla CIA údajně přistávala.

Podle Human Rights Watch šlo prý o Británii, Česko, Německo, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Řecko, Španělsko, Kypr, jakož i Švýcarsko a Makedonii.
Polský prezident Aleksander Kwa¶niewski dnes přiznal, že věděl o letech CIA přes Polsko. Zároveň ale opět odmítl, že by v Polsku byla americká tajná vězení.

Sdílet tento příspěvek