Vyšetřovatel: Zprávy o existenci tajných věznic v Evropě jsou důvěryhodné

13.12.2005
Podle švýcarského senátora Dicka Martyho ovšem zatím nelze vyvodit závěr, že jednotlivé členské země se aktivně podílely na ilegálním jednání.

Švýcarský senátor Dick Marty, který byl pověřen Radou Evropy vyšetřením informací o údajných tajných věznicích a tajných letech letounů americké zpravodajské služby CIA v Evropě, sdělil, že CIA zřejmě unášela lidi a ilegálně je přepravovala z jedné země do druhé.

„Vyšetřování, která probíhají v některých zemích, naznačují, že osoby byly unášeny a přepravovány do jiných zemí bez ohledu na jakékoli právní normy,“ uvádí se ve zprávě, kterou Marty dnes předložil v Paříži příslušnému výboru Rady Evropy.

Podle senátora sice „zatím nelze vyvodit závěr, že jednotlivé členské země se aktivně podílely na ilegálním jednání nebo je trpěly, dosud shromážděné informace však potvrzují důvěryhodnost obvinění, podle nichž byly v evropských zemích přepravovány a dočasně zadržovány osoby bez jakéhokoli zásahu justičních orgánů“.

Proto nutné další vyšetřování. Marty zároveň připomíná, že Spojené státy nikdy tato obvinění formálně nepopřely. Konstatuje, že americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová při své nedávné návštěvě Evropy „neposkytla žádné informace ani vysvětlení“ k otázce věznic CIA v Evropě.

Marty již 21. listopadu ve své první předběžné zprávě konstatoval, že bylo zjištěno celkem 31 podezřelých letadel USA, která přistála v Evropě v posledních letech a která mohla přepravovat vězně z Afghánistánu či Iráku.
Parlamentní shromáždění Rady Evropy by se mělo Martyho zprávou zabývat koncem ledna na zvláštním zasedání.

Sdílet tento příspěvek