Bohatí se přeli o boj proti hladu

14.12.2005
První den ministerské konference WTO se nesl v duchu sporu mezi Evropskou unií a Spojenými státy o potravinovou pomoc chudým zemím.

Zatímco v ulicích Hongkongu a přilehlém zálivu se honila policie s protestujícími antiglobalisty, první den ministerské konference Světové obchodní organizace (WTO) se včera nesl v duchu sporu mezi Evropskou unií a Spojenými státy o potravinovou pomoc chudým zemím.

Vyjednávací kolo WTO, které začalo před čtyřmi lety v katarském Dauhá, se přímo mělo zabývat rozvojem a pomoci nejchudší části světa. Do Hongkongu však většina účastníků přijela s malými očekáváními a s tím, že liberalizace světového obchodu se bude dojednávat ještě v průběhu dalších let. Jediné, o čem se mluví s nadějí, je dohoda o nějaké formě pomoci chudým.

„Očekávání se snížila. Reálně lze očekávat nejspíš pouze symbolickou dohodu o pomoci rozvojovým zemím, jinak se bude jednat hlavně o to, jak zachovat tvář WTO a mnohostranných obchodních dohod,“ řekl HN Petr Lebeda, ředitel nevládního Pražského institutu pro globální politiku – Glopolis, který minulý týden představil studii postojů ČR a jednotlivých aktérů konference.

Spor o potraviny

„Potravinová pomoc pro chudé země může být nástrojem pro podporu rozvoje, zatímco americký program podporuje pěstitele v USA,“ citovala agentura Reuters Mandelsona.
Američané reagovali podrážděně. „Nerozumím obsesi Evropské unie s potravinovou pomocí,“ řekl hlavní americký vyjednavač Rob Portman. USA prý předkládají návrh dokumentu, podle něhož by byla potravinová pomoc upravena tak, aby neohrozila místní obchod.

Nevládní organizace navíc upozorňují, že USA často v rámci humanitární pomoci posílají geneticky upravené obiloviny, které mohou v africkém či asijském prostředí nečekaně zmutovat, pokud budou použity jako osivo. Oba tábory se také přou, zda geneticky upravené potraviny jsou nebo nejsou zdraví škodlivé.
Tento spor doposud zastínil hlavní jednání o změně zemědělské politiky bohatých států, které si chrání své trhy před levnějšími dovozy. Evropská unie prohlásila, že nemůže ze svých ochranářských pozic ustoupit.

Brazilský návrh

Konec vyjednávacího kola z Dauhá se odhaduje příští rok, v Hongkongu k tomu ale bude potřeba shoda na harmonogramu dalších jednání. G20 vyzvala k dohodě o zemědělství nejpozději v dubnu 2006.
Těmi jinými oblastmi, o nichž mluví prohlášení, je uvolnění obchodu v oblasti průmyslových výrobků a služeb, což je zase hlavní zájem bohatých států, které usilují o lepší přístup na trhy rozvíjejících se zemí.

Pomoc chudým. Opravdu?

„V roce 2002, kdy začalo kolo v Dauhá, banka odhadovala, že plná liberalizace obchodu zbaví chudoby sto miliónů lidí. Potom uvedla, že méně ambicióznější liberalizace bude znamenat jen šedesát miliónů a teď ekonomové banky v soukromí hovoří o tom, že Dauhá bude pro nejchudší znamenat jen „malé pivo“,“ uvedl týdeník Economist.

Sdílet tento příspěvek