EP: Rumunsko učinilo pokrok, stále ovšem potřebuje reformy

14.12.2005

Balkánská země musí podle zprávy EP, učinil nutná opatření v boji proti korupci, reformě zemědělství nebo ochraně životního prostředí.

Rumunsko učinilo podle Evropského parlament značný pokrok v jeho cestě k členství v EU, do které by mělo podle plánu vstoupit v roce 2007. Parlamentní zpráva, kterou připravil Pierre Moscovici, ovšem také zdůrazňuje, že rumunská vláda musí provést ještě některé nutné reformy. Volá například po opatřeních v boji proti korupci, reformě zemědělství nebo ochrany životního prostředí.

I přes tyto požadavky vyjednavač rumunského vstupu do EU, Lazar Comanescu, tvrdí, že zpráva podporuje vstup jeho země do EU v roce 2007. „Zpráva zahraničního výboru parlamentu si přeje vstup Rumunska do EU 1.ledna 2007. Bude záležet na splnění uložených podmínek. Já doufám, ve zdárné ukončení přístupového procesu“, uvedl Comanescu pro internetový server EUpolitix.com.
Říjnová hodnotící zpráva Evropské komise odhalila 14 oblastí, které se jí zdají být pro vstup Rumunska do EU rizikové. Bukurešť ovšem nepovažuje tyto problémy za nepřekonatelné. „Musíme tyto problémy vyřešit a já věřím, že je vyřešíme“, uvedl Comanescu.

Když se podle něj srovná rumunská hodnotící zpráva se podobnými reporty, které EK vypracovala ve stejné době před vstupem posledních deseti nováčků EU, je na tom Rumunsko podobně, ne-li lépe.
Rumunsko spolu s Bulharskem podepsalo souhlas se vstupem do EU v dubnu letošního roku, jejich vstup plánován na leden 2007, Evropská komise ovšem může rozhodnout o jeho odložení.

Sdílet tento příspěvek