Proces se spisovatelem prověří turecký zájem na dodržování evropských hodnot

15.12.2005

Nadcházející soudní proces s tureckým spisovatelem Orhanem Pamukem bude podle Evropské unie ve skutečnosti souzením toho, jak je Turecko odhodlané ctít evropské hodnoty.

Pamuk byl obžalován ze znevážení země po jeho vyjádření, že v první světové válce Osmanská říše zmasakrovala milion Arménů a v dalších desetiletích Turecko zabilo 30.000 Kurdů. V procesu, který začíná v pátek, hrozí v zahraničí nejznámějšímu tureckému literátovi trest vězení na šest měsíců až tři roky.

„Není to Orhan Pamuk, kdo bude postaven před soud, ale Turecko“, sdělil evropský komisař pro rozšíření Olli Rehn. „Je to rozhodující zkouška toho, jestli je Turecko skutečně oddané myšlence svobody projevu a reformám, které zvyšují vládu zákona“.

Proces představuje nepříjemnou záležitost pro tureckou vládu, která zodpovědnost za zahájení procesu připisuje zaníceným prokurátorům. Fakt, že celá záležitost dospěla tak daleko, vyvolal pochybnosti kolem zájmu Ankary o provedení reforem, které jsou nevyhnutelné pro vstup Turecka do Evropské unie.

Evropská unie zahájila přístupové rozhovory s Tureckem 3.října, neočekává se však, že by země byla připravena na vstup do unie dříve než za deset let. Rehn zdůraznil, že Turecko musí vyvinout ještě mnoho úsilí, pokud jde o respektování lidských práv. „Proces se spisovatelem, který vyjádří nenásilný názor, vrhá stín na přístupová jednání“, varoval komisař.

Podle diplomatů je totiž v sázce o mnoho víc než jen osud jednoho spisovatele. Poukazují na to, že Pamuk patří k desítkám autorům a intelektuálům obviněných na základě revidovaného trestního zákoníku, jehož článek kriminalizuje kritiku „tureckosti“, státních institucí a zakladatele země Atatürka.

Vláda premiéra Erdogana, která od svého nástupu v roce 2002 uskutečnila celou řadu reforem v oblasti ochrany lidských práv i politice, vyvolala neochotou tento článek zrušit překvapení a zklamání v EU.

Evropská unie sice ocenila Turecko za pokrok, rozšíření práv žen, zrušení některých omezení, týkajících se jazykových menšin nebo omezení vlivu armády, ale podle nejmenovaného diplomata se od „spuštění“ přístupových rozhovorů zdá, že se vláda odvrací od Evropské unie a klade vyšší důraz na domácí otázky před volbami v roce 2007.

Sdílet tento příspěvek