Evropští Židé vyzývají EU k sankcím proti Íránu

16.12.2005
Prezident Evropského židovského kongresu Pierre Besnainou vyzval představitele Evropské unie, aby uvalila na Írán hospodářské sankce.

Prezident Evropského židovského kongresu Pierre Besnainou vyzval představitele Evropské unie, aby uvalila na Írán hospodářské sankce.

„Deklarace a odsouzení nestačí“, řekl Besnainou po jednání s členy Evropského parlamentu ve Štrasburku. Židovský svět je pobouřen výroky íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínidžáda, který popírá holocaust a vyzývá k vymazání Izraele z mapy světa nebo jeho „přestěhování“ na jiné místo.

Jeho výroky nabraly na důrazu znovu tento týden. „Byli to Evropané, kdo se dopustil zločinů na židech, a proto by to měli oni, USA nebo Kanada postoupit židům část svého území, kdy by si mohli zřídit svůj stát. Není možné, aby za zločiny spáchané v Evropě platili Palestinčané“, sdělil Ahmadínidžád.

Jiný vysoký představitel židovské obce, generální tajemník Světového židovského kongresu, Israel Singer, před nedávnem vyzval k tomu, aby Ahmadínidžáda zastavila koalice umírněných vůdců různé náboženského vyznání.
Své rozhořčení nad jeho výroky vyslovil i předseda Izraelské kulturní obce v Rakousku, Ariel Muzikant. Vyzval proto, aby rozhořčení nad opakovanými antiizraelskými útoky iránského prezidenta vystřídaly skutky.

EU na bruselském summitu také Írán varovala. V prohlášení, připojeném k závěrům jednání odsoudila chování Ahmadínežáda a varovala Írán před pokračováním v jeho jaderném programu.

„Tyto výroky jsou naprosto nepřijatelné a nesmějí mít místo v civilizované politické debatě,“ praví se v prohlášení.

„Ačkoli EU nadále usiluje o diplomatické řešení, ‚okno příležitosti‘ nezůstane otevřeno donekonečna,“ varuje dokument týden před očekávaným obnovením rozhovorů evropské trojky, Británie, Francie a Německa, s Teheránem.
Unie podle prohlášení míní přehodnocovat svůj přístup s ohledem na íránská prohlášení a činy.

Sdílet tento příspěvek