Makedonie získala od EU kandidátský status

19.12.2005

Představitelé států unie však na summitu v Bruselu zároveň uvedli, že vstup Makedonie do EU bude zapotřebí spojit s debatou o budoucnosti unie.

Evropská unie v sobotu udělila Makedonii status kandidátské země. Představitelé států unie však na summitu v Bruselu zároveň uvedli, že vstup Makedonie do EU bude zapotřebí spojit s debatou o budoucnosti unie a její schopnosti absorbovat více poměrně chudých nováčků.

Vedoucí státníci unie ocenili „výrazné pokroky“, jichž Makedonie dosáhla na cestě ke splnění politických a hospodářských kritérií pro členství v EU. Dali však zároveň jasně najevo, že ještě musí být uděláno mnoho práce, než bude Makedonie dostatečně zralá na členství v unii a vyzvali Makedonii k prokázání dalšího výrazného pokroku v určitých oblastech.

V Makedonii vyvolalo uznání snah Skopje na summitu v Bruselu, vyjádřené udělením kandidátského statusu, nadšený ohlas.
„Je to pro nás velký den, dostalo se nám uznání za všechno to, co jsme v uplynulém období dokázali,“ řekl makedonský premiér Vlado Bučkovski v první reakci pro domácí agenturu Mia.

„Cesta (do EU) je nyní otevřená a my víme, že máme v unii skutečné přátele, kteří dokážou ocenit všechny naše snahy. Blahopřeji všem občanům Makedonie k tomuto velkému úspěchu,“ řekl Bučkovski.

Čekají na vstup do EU:
Bulharsko a Rumunsko – zřejmě vstoupí do unie 1. ledna 2007; termín může být posunut až o rok, pokud země nesplní své závazky. Vstupní jednání obě země ukončily v roce 2004, letos 25. dubna podepsaly přístupovou smlouvu.

Status kandidáta má a vede vstupní rozhovory:
Chorvatsko – status kandidáta získalo 18. června 2004 a jednání o přistoupení zahájilo 3. října 2005. Původně měly rozhovory začít již letos v březnu, ale byly odloženy, protože Záhřeb podle EU nedostatečně spolupracoval s tribunálem pro válečné zločiny.

Turecko – status kandidáta mu byl přiznán 9. prosince 1999. Vstupní rozhovory zahájilo 3. října 2005, očekává se, že potrvají nejméně deset let.
Status kandidáta má, vstupní rozhovory ale nevede:
Makedonie – o členství v EU požádala 22. března 2004; status kandidáta má ode dneška.

Další adepti členství, s nimiž EU jedná o přidružení*:
Albánie – v lednu 2003 zahájila s EU rozhovory o stabilizační a asociační dohodě.
Bosna a Hercegovina – o asociační a stabilizační dohodě začala s EU jednat 25. listopadu 2005.

Srbsko a Černá Hora – rozhovory o stabilizační a asociační dohodě zahájeny 10. října 2005.

* Uzavření asociační dohody nezaručuje budoucí členství; EU má asociační dohody i s jinými, neevropskými zeměmi.

Sdílet tento příspěvek