Blair: Podporujeme rozšíření unie

20.12.2005

Britský premiér zdůraznil, že je správné, aby Británie nesla odpovídající část nákladů spojených s rozvojem EU.

Premiér Tony Blair v pondělí na půdě britského parlamentu znovu potvrdil rozhodnou podporu rozšíření Evropské unie. Před poslanci zdůraznil, že je správné, aby Británie nesla odpovídající část nákladů spojených s tímto rozvojem EU.

„Skutečnost je taková, že pokud podporujeme politiku skoncování s poválečným rozdělením Evropy, musíme být také připraveni akceptovat příslušný díl nákladů spojených s touto linií,“ řekl Blair.

Blair, jehož země do konce letošního roku zastává předsednický úřad unie, získal v sobotu na summitu EU v Bruselu nakonec po jistých úpravách souhlas ostatních představitelů členských zemí EU s britským návrhem unijního rozpočtu na léta 2007-2013.

Mimo jiné prohlásil, že čerstvě přijatý rozpočet Evropské unie potvrzuje podporu Londýna jejímu rozšíření. Zároveň zdůraznil, že rozpočet se v důležitých bodech liší od toho, co v červnu navrhlo Lucembursko a ještě před tím Evropská komise.

Blair především zdůraznil, že bylo v zájmu nových členských zemí, aby byl rozpočet přijat letos, protože jinak by se nemohly připravit na jeho čerpání. Pokud západ Evropy pomůže východu, dělá to podle něj i ve vlastním zájmu. „Skutečnost je taková, že pokud podporujeme politiku skoncování s poválečným rozdělením Evropy, musíme být také připraveni přijmout příslušný díl nákladů spojených s touto linií,“ řekl Blair.

Blairův postup si okamžitě vysloužil domácí kritiku v tisku i od konzervativní opozice. Političtí soupeři mu vytýkají, že souhlasil s rozpočtem, aniž si zajistil slib, že k seškrtání zemědělských výdajů EU skutečně dojde. Francie už řekla, že takový návrh bude vetovat. Blair ovšem řekl, že něco takového se bude Paříži dělat velmi obtížně.

Návrh rozpočtu ještě musí schválit Evropský parlament a před Blairem navíc stojí úkol přesvědčit domácí opozici a získat s rozpočtem EU její souhlas.

Sdílet tento příspěvek