EU znovu začala jednat s Íránem o jeho jaderném programu

21.12.2005
Teherán dal najevo, že trvá na právu obohacovat uran na svém vlastním území. jednání proto budou velmi obtížná.

Evropská unie zastoupená trojicí svých největších zemí dnes na půdě Mezinárodní agentury pro jadernou energii (MAAE) ve Vídni obnovila jednání s Íránem o jeho jaderném programu, přerušené nedávno pro neochotu Teheránu plně vyhovět požadavkům mezinárodního společenství. Teherán dnes dal v této souvislosti najevo, že trvá na právu obohacovat uran na svém vlastním území.

„Evropská trojka“ (Británie, Francie a Německo) chce při diplomatických jednáních s Džavadem Vaidím, členem íránské Rady národní bezpečnosti, stanovit rámec pro další jednání o íránském jaderném programu. Hlavně jde o cyklus obohacování uranu, na němž Írán trvá, přičemž tvrdí, že tento proces je určen k výrobě paliva pro svou dokončovanou jadernou elektrárnu. Západ má ale obavy z jeho zneužití pro výrobu atomových zbraní.

Obohacování uranu je totiž pro oba účely stejný proces a je tím snadno zneužitelný. EU proto již v minulosti navrhovala Teheránu různé formy, jak podezřením zabránit, a to počínaje dodávkami hotového paliva do Íránu až po obohacování uranu íránskými odborníky, ale v závodě na území Ruska jako „neutrálního“ zprostředkovatele. Moskva by tak ručila, že proces nebude zneužit. Írán ale všechny takové možnosti odmítá.

Také dnes Teherán svůj odmítavý postoj k těmto návrhům znovu potvrdil. „Je normální, že pokud mluvíme o obohacování uranu pro výrobu jaderného paliva, vyžaduje to uskutečňovat obohacovací proces a cyklickou obnovu palivových tyčí na našem vlastním území,“ řekl podle agentury AFP šéf íránské diplomacie Manúčehr Mottakí.
Obtížnost zahajovaného jednání potvrzuje i evropská strana. „Rozhovory nebudou nijak snadné,“ řekl AFP nejmenovaný evropský diplomat ve Vídni. Šance, že se Teherán vzdá obohacování, jsou podle něj malé. „Je třeba být realisty a rozlišovat mezi tím, co je žádoucí, a tím, co je možné,“ dodal.

Sdílet tento příspěvek