Turci prošetřují výroky nizozemského europoslance

28.12.2005

Turecké státní zastupitelství rozhoduje, zda bude Joost Lagendijk pohnán před soud za údajnou urážku turecké armády.

Turecké státní zastupitelství začalo zkoumat, zda nizozemský člen Evropského parlamentu Joost Lagendijk má být pohnán před soud za údajnou urážku turecké armády. Vyplývá to z informací turecké agentury Anadolu. Žalobu na něj podala skupina tureckých nacionalistických státních zástupců.

Lagendijk, který je spolupředsedou parlamentního výboru EU-Turecko, se tento měsíc se skupinou pozorovatelů zúčastnil v Istanbulu zahájení procesu s tureckým spisovatelem Orhanem Pamukem. Při té příležitosti nejenže kritizoval soudní přelíčení, ale prohlásil, že turecká armáda provokuje střety s kurdskými rebely.

Státní zastupitelství prošetří, zda nizozemský europoslanec porušil ustanovení trestního zákona, která se týkají urážky „turecké národní identity, republiky a státu“.

Evropská unie v říjnu zahájila vstupní rozhovory s Tureckem. Lagendijkův případ stejně jako proces s Pamukem podle pozorovatelů vrhají stín na schopnost Ankary dodržovat závazky, které na sebe vzala na poli lidských práv.
Podstatou Pamukovy kauzy jsou jeho výroky pro švýcarský týdeník, v nichž letos v únoru poukázal na přetrvávající zamlžování kolem osudu tisíců Arménů a Kurdů, kteří přišli v minulosti v Turecku násilně o život. Proces se spisovatelem začal 16. prosince a další líčení bylo odloženo na únor.

Sdílet tento příspěvek