EU vyzývá Moskvu a Kyjev k zodpovědnosti

02.01.2006
Rakousko jako předsedající země EU upozornilo Rusko a Ukrajinu, aby vyřešily spor o ceny zemního plynu.

Rakousko jako předsedající země EU vyzvalo Rusko a Ukrajinu, aby vyřešily spor o ceny zemního plynu, který poškozuje jeho dodávky do EU. Vídeň obě strany vybídla k jednání a k tomu, aby se urychleně distancovaly od „jednostranných kroků“. K výzvě se přidalo i Německo, které nabádá obě země k zodpovědnosti.

Podle mluvčího německé vlády Thomas Stega nemůže Berlín říci, zda má na roztržce větší vinu Kyjev nebo Moskva, protože vztahy mezi oběma postsovětskými republikami jsou příliš komplexní. Na dotaz novinářů však upřesnil, že vše nasvědčuje tomu, že v rusko-ukrajinském sporu „jde o víc než jen o finanční a ekonomické zájmy“. Nehledě na to však Berlín očekává, že obě země splní své smluvní závazky vůči Německu, protože „bezproblémové dodávky plynu představují podstatný prvek ve vztazích Německa k oběma státům“.

Na rakouské ministerstvo zahraničí byli povoláni velvyslanci Ruska a Ukrajiny. Bylo jim bylo tlumočeno znepokojení EU z „přiškrcení“ dodávek plynu od 1. ledna. Vídeň vyzvala obě strany, aby se „zřekly všech dalších jednostranných kroků“ a zdůraznila, že EU očekává vyřešení sporu jednáním tak, aby dodávky plynu byly zajištěny jak pro středoevropský region, tak do celé EU.

Českou republiku zatím spor nijak nepoznamenal.

Sdílet tento příspěvek