EK čeká na výsledky tureckých obětí ptačí chřipky

05.01.2006
Evropská unie vyslala do východního Turecka veterinárního experta, aby na místě prověřil epidemiologickou situaci poté, co tam virus ptačí chřipky usmrtil dvě osoby.

Evropská unie vyslala do východního Turecka veterinárního experta, aby na místě prověřil epidemiologickou situaci poté, co tam virus ptačí chřipky usmrtil dvě osoby. Evropská komise nyní čeká na výsledky testů v britských laboratořích, jejichž výsledky by měly ukázat, zda oběti zemřely skutečně na virus H5N1 nebo na jiný podkmen viru ptačí chřipky.

„Víme, že zemřeli na virus H5, nevíme však ještě, který podkmen to byl,“ řekl mluvčí Evropské komise Michael Mann. Výsledky testů budou podle něj známy v příštích dnech.

Turecké laboratoře již sdělily, že v tkáni čtrnáctiletého chlapce byl nalezen virus H5N1. Pozornost se nyní soustředí na to, nač zemřela jeho sestra.
Mluvčí dále upřesnil, že dosud nebyl prokázán žádný případ přenosu ptačí chřipky z člověka na člověka. Bude se tedy zjišťovat, zda se bratr a sestra z jedné rodiny nakazili oba od kuřat, nebo zda došlo k přenosu z jednoho na druhého.

Pokud britské laboratoře potvrdí přítomnost H5N1 v tkáni obětí, budou to první lidské oběti této varianty ptačí chřipky poblíž Evropy. Dosud na ni zemřelo přes 70 lidí v jihovýchodní Asii.
Komise upřesnila, že trvá zákaz dovozu živé drůbeže a drůbežích výrobků z Turecka do EU. Zdůraznila, že všechna drůbež prodávaná v unii prochází testováním a její požití je bezpečné.

Sdílet tento příspěvek