Merkelová ukázala USA sebevědomí

10.01.2006
Zlepšit transatlantické vztahy mezi Německem a USA. Tak zní jeden z hlavních cílů první oficiální návštěvy německé kancléřky Angely Merkelové v USA.

Zlepšit transatlantické vztahy mezi Německem a USA. Tak zní jeden z hlavních cílů první oficiální návštěvy německé kancléřky Angely Merkelové v USA. V pátek se má setkat s prezidentem Georgem Bushem. Několik dní před setkáním ale Merkelová ukázala své sebevědomí a kritizovala americké vězení Guantanámo na Kubě.

„Zařízení, jako je Guantanámo, nesmí v této podobě dlouhodobě existovat,“ řekla Merkelová v rozhovoru pro časopis Spiegel. „S prezidentem Bushem ale zajisté budu jednat o celkové otázce boje proti terorismu,“ dodala. Svými výroky tak podle pozorovatelů ukázala, že nebude z politického hlediska Washington pouze poslouchat, jak o ní tvrdí její kdysi opoziční a nyní koaliční partner – sociálně demokratická strana SPD.

Fakt, že terorismus a válka v Iráku bude jedním z diskusních témat, přitom byl zřejmý již od návštěvy americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové v Berlíně vloni v prosinci. Původní záměr, učinit z první návštěvy nový začátek transatlantických vztahů, totiž rychle zastínila veřejná diskuse o tajných letech CIA do Evropy. Německa se tato problematika týká obzvláště kvůli neoprávněnému únosu německého občana Chaleda Masriho.

Podle zástupce americké ministryně zahraničí Nicolase Burnse jsou vztahy mezi oběma zeměmi od nástupu nové vlády „mnohem těsnější než v minulosti“. K jejich ochlazení došlo za kancléře Gerharda Schrödera, který se striktně postavil proti válce v Iráku.

Merkelová chce při jednání s Bushem nastolit i další témata: stálé místo Německa v radě bezpečnosti OSN či téma vyjednávání v rámci Světové obchodní organizace WTO. Je pravděpodobné, že se Bush bude snažit s důležitými partnery, jako je Německo, úzce spolupracovat a posílit tak v druhé polovině svého funkčního období svou slábnoucí pozici.
Merkelovou hned po návštěvě v USA čeká další náročné setkání, tentokrát se sejde s ruským prezidentem Putinem v Moskvě. S ním byl naopak bývalý kancléř Gerhard Schröder velmi zadobře.

Sdílet tento příspěvek