Julija Tymošenková: Ukrajinu čekají další energetické krize

12.01.2006
Evropa si po domnělém ukončením sporu mezi Ruskem a Ukrajinou kvůli cenám plynu oddechla tak hlasitě, že to bylo slyšet až tady v Kyjevě.

Evropa si po domnělém ukončením sporu mezi Ruskem a Ukrajinou kvůli cenám plynu oddechla tak hlasitě, že to bylo slyšet až tady v Kyjevě. Urovnání sporu ale vzbuzuje víc otázek, než kolik jich řeší. Vzhledem k tomu, že dohoda vydává energetické potřeby Ukrajiny do rukou neprůhledné společnosti, napojené na mezinárodní zločince, je setbou, z níž vyklíčí nové a snad i nebezpečnější krize.

Obchod prolezlý korupcí

Obchod s plynem je v zemích bývalého Sovětského svazu prolezlý korupcí. Dokud jsem byla ministerskou předsedkyní, má vláda usilovala o prošetření společnosti RosUkrEnergo – aby se zjistilo, kdo jsou vlastně její majitelé, jak získala praktický monopol na dovoz středoasijského plynu a kam plynou její zisky. Teď když už ve vládě nejsem, vyšetřování bylo odloženo. Energetické potřeby Ukrajiny, a tedy i jistota dodávek energií pro celou Evropu, nebudou nikdy v bezpečí, bude-li přeprava plynu v rukou tajuplných společností s neznámými vlastníky.

Ukrajina je nesmělá

Bylo by naprosto pošetilé tvrdit, že Ukrajinci začínají s nepopsaným listem. Pohled Ukrajinců na svou zemi a její zájmy různými způsoby formovala staletí, kdy Ukrajina byla součástí ruské a sovětské říše. Jedním důsledkem je to, že Ukrajinci jsou často nesmělí, mají-li otevřeně prosazovat nezávislé zájmy Ukrajiny – což lze doložit právě tím, že Ukrajina přijala dohodu, která ponechává její energetickou bezpečnost tak nejistou.

Abnormální historie

Nechceme být bojištěm

Jistěže, nebezpečí tyranie, zmatku a války je v takzvaném „postsovětském prostoru“ značné, a proto Ukrajina touží svou zranitelnost omezit. Ukrajinské nadšení pro EU se zakládá na myšlence, že evropská bezpečnost je nedělitelná.
Uvědomujeme si samozřejmě, že ani mezi nejvášnivějšími příznivci evropské integrace se nenajde mnoho těch, kdo chtějí Ukrajině pomoci k rychlému vstupu. Ohrožení dodávek plynu pro EU však dokazuje, že naše osudy jsou svázané. Evropa musí sehrát svou úlohu v procesu, kdy Ukrajina nově vymezuje své historické vazby k Rusku, a její činy nesmí nijak podkopat národní nezávislost Ukrajiny – či vlastně žádného ze států, jež se objevily po rozpadu Sovětského svazu.

Rizika baltského plynovodu

Bezpečí a národní zájmy

Dnešní krizi kolem dodávek plynu nesmíme zveličovat. Řečeno objektivně, Ukrajina jako stát je dnes bezpečnější, než kdy v dějinách byla. Ukrajinci se však necítí tak bezpečně, jak by měli.
Nejistotu a složité situace je třeba řešit jasným myšlením a rozhodným jednáním, nikoliv uzavíráním dohod, jež vydávají budoucnost Ukrajiny do rukou neprůhledných firem. Dnešní spor o dodávky plynu nám zajistí roli v transformované Evropě jedině prostřednictvím jasné formulace a obhajoby ukrajinských národních zájmů.
Autorka je bývalá premiérka Ukrajiny. (c) Project Syndicate, 2006 www.project-syndicate.org

Sdílet tento příspěvek