Sarkozy chce zmrazit další rozšiřování EU

12.01.2006

Francouzský ministr vnitra také vyslovil názor, že motorem Evropské unie by se mělo stát šest jejích největších zemí.

Francouzský ministr vnitra a pravděpodobný uchazeč o prezidentské křeslo Nicolas Sarkozy apeluje na Evropskou unie, aby zastavila další rozšiřování do té doby, než blok reformuje své instituce.

Znovu zopakoval, že by Turecku měla být místo plného členství v EU nabídnuta pouze určitá forma „strategického partnerství. Turecko ovšem takový postup ostře odmítá.

Sazkozy dále při své novoročním setkání s novináři vyslovil názor, že , že motorem Evropské unie by se mělo stát šest jejích největších zemí. roli „skutečného motoru“ EU hrálo šest největších států – Německo, Británie, Francie, Itálie, Španělsko a Polsko. „Evropa potřebuje šestitaktní, ne dvoutaktní motor,“ řekl s patrnou narážkou na dosavadní roli Francie a Německa.

Dodal, že tento motor by neznamenal nějakou dominanci nad ostatními členy unie, ale že malé země nemohou dalším bránit v iniciativách. „Velké země se musejí zhostit své odpovědnosti, dosud to moc nedělají,“ prohlásil.
Řekl dále, že EU potřebuje nové struktury, ale také hranice. Upřesnil, že jeho návrh pozastavit přijímání dalších členů se nevztahuje na Rumunsko a Bulharsko, které by měly do unie vstoupit v příštím roce, ale na Chorvatsko, Makedonii a Ukrajinu.

Rozšiřování unie bylo jedním z faktorů, které Francouze vedly k odmítnutí návrhu ústavy EU v květnovém referendu.
Sarkozy řekl, že výsledek referenda i podzimní rozsáhlé nepokoje na francouzských předměstích ukázaly rozsah neúspěšnosti francouzské politiky v posledních třiceti letech a že tuto politiku je nutno zreformovat, chce-li Francie ve světě obstát.

Znovu se tak distancoval od prezidenta Jacquesa Chiraka, který se pohybuje v popředí francouzské scény už několik desetiletí a s nímž se Sarkozy v řadě otázek neshoduje.

Podobně vyznívá i Sarkozyho výzva k tomu, aby se příští prezident víc soustřeďoval na každodenní život lidí a bral na sebe závazky a byl za ně odpovědný. K navrhovaným změnám patří také posílení role parlamentu ve vztahu k prezidentovi.

Sdílet tento příspěvek