Aktivity CIA v Evropě vyšetří speciální výbor

12.01.2006
EP rozhodl o zřízení výboru, který odhalí informace o působení amerických agentů na území Evropy.

Evropský parlament vytvoří příští týden výbor pro vyšetření údajných aktivit americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) v Evropě, včetně zřizování tajných věznic a podezřelých přistání letounů s vězni na palubě. Na návrhu mandátu výboru se dohodli předsedové politických klubů v EP. Hlasovat se o něm bude ve středu na plenárním zasedání ve Štrasburku.


Výbor bude mít 46 členů, které EP zvolí také příští týden. Jejich úkolem bude shromáždit a analyzovat informace, aby se zjistilo, zda CIA nebo jiní američtí agenti či služby jiných zemí se na půdě Evropské unie včetně kandidátských zemí uchylovali k „únosům, zvláštnímu zatýkání, zadržování v tajných místech, mučení, krutostem, nelidskému nebo ponižujícímu zacházení s lidmi“ nebo zda evropského území k těmto účelům používali, například při mezipřistáních, píše se v návrhu mandátu.


Dokument uvádí, že pokud k takovýmto událostem v EU v rámci boje proti terorismu došlo, mohlo by to znamenat porušení Smlouvy o EU, Evropské úmluvy o lidských právech, úmluvy OSN proti mučení a dalších mezinárodních smluv včetně Severoatlantické smlouvy. Výbor proto bude zjišťovat, zda se na takovém počínání nějak podíleli občané EU a také zda do nich byli zapojeni nebo o nich věděli, případně mohli vědět činitelé členských států a institucí unie.

Sdílet tento příspěvek