EU: Do íránského problému by se měla vložit OSN

12.01.2006
Evropské velmoci a EU chtějí zapojit do problému kolem íránského jaderného programu Radu bezpečnosti OSN.

Evropské velmoci a EU chtějí v otázce íránského jaderného programu zapojit Radu bezpečnosti OSN. Shodli se na tom dnes ministři zahraničí Německa, Francie a Velké Británie s vysokým představitelem EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javierem Solanou. Krizová schůzka je reakcí na nedávnou obnovu nukleárního programu Íránu.

„Z našeho pohledu nadešel čas, kdy je třeba zapojit Radu bezpečnosti OSN,“ řekl dnes novinářům po schůzce německý ministr Frank-Walter Steinmeier. „Rozhodli jsme se dnes, že informujeme radu guvernérů MAAE, že naše jednání s Íránem uvázlo na mrtvém bodě,“ dodal. Britský ministr Jack Straw podotkl, že mezinárodní společenství nemá jinou volbu než zapojit Radu bezpečnosti OSN.

Solana prohlásil, že nejde o spor s Íránci. „Nemůžeme ale přijmout nejasnost cílů, které tento (jaderný) program provázejí,“ vysvětlil. Mezinárodní společenství se obává, že Teherán se snaží získat jadernou zbraň, přestože tvrdí, že jeho program výzkumu a vývoje jaderného paliva, který byl obnoven před několika dny, má výhradně mírové a výzkumné účely.

Ministři budou naléhat i na uspořádání mimořádného zasedání Rady guvernérů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).
Francouzský ministr Philippe Douste-Blazy dnes naléhal na jednotný postup mezinárodního společenství. Solana nevyloučil, že s Teheránem se bude dále jednat, v této chvíli ale podle něj není možné RB OSN nezapojit. Už v pondělí pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN Írán vyzvalo, aby od jaderných aktivit upustil, chce-li se vyhnout sankcím.
Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí ale před několika dny prohlásil, že jeho země se jaderného programu nevzdá a že případné sankce OSN Teherán neovlivní.

Ministerstvo zahraničí USA sdělilo, že k problematice íránského jaderného programu by se měla dnes kolem 19:00 SEČ vyjádřit také šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová. Předpokládá se, že téma bude nejspíše také předmětem jednání prezidenta Spojených států George Bushe s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v pátek ve Washingtonu.
Příští týden by pak měl odcestovat do Evropy náměstek americké ministryně zahraničí Nicholas Burns s cílem koordinovat postup vůči Íránu s evropskými spojenci. Podle agentury AP má Burns navštívit Británii, Francii a Německo. Ve Washingtonu má ve stejné době naopak jednat vysoký představitel EU Solana.

Sdílet tento příspěvek