EU povolila dovoz geneticky upravené kukuřice

13.01.2006

Americká biotechnologická firma Monsanto dostala povolení dovážet do EU tři odrůdy geneticky upravené kukuřice. Povolení je desetileté a vztahuje se na všech 25 zemí unie.

Americká biotechnologická firma Monsanto dostala povolení dovážet do Evropské unie tři odrůdy geneticky upravené kukuřice. Povolení je desetileté a vztahuje se na všech 25 zemí unie včetně Česka, uvedla dnes Evropská komise.

Jedna z povolených odrůd odolává herbicidům a nese označení GA21. Druhá, MON 863, je upravena tak, aby odolávala kořenovým škůdcům. Třetí typ je kříženec mezi odrůdami MON 863 a MON 810 a je odolný vůči kořenovým škůdcům a housenkám.

„Tři typy kukuřice a jakýkoli výrobek, který je bude obsahovat, musí nést jasné označení, že jsou geneticky upravené,“ uvedl tiskový mluvčí komise pro bezpečnost potravin Philip Tod. „Povolení zůstává platné po deset let,“ dodal.
Variety GA21 a MON 863 se budou dovážet kvůli využití v potravinářství, hybridní odrůda najde uplatnění v průmyslovém zpracování, zejména do živočišných krmiv, dodal Tod.

Unie nyní odvolala šestileté neoficiální moratorium na dovoz geneticky upravených plodin, přestože se vlády jednotlivých evropských zemí na jednotné biotechnologické politice neshodly. Jejich posledních 15 jednání na úrovni ministrů i vládních expertů uvízlo na mrtvém bodě.

Evropská komise má možnost rozhodnout, pokud se standardní právní postup zadrhne a ministři nejsou schopni se po tříměsíční lhůtě dohodnout. Od srpna komise povolila touto cestou ještě tři další geneticky upravené produkty. Předtím unie schválila nové geneticky upravené plodiny naposledy v roce 1998.

Ekologická organizace Přátelé země podotýká, že nedemokratický systém unie ve všech šesti případech ignoroval obavy členských států. Ekologové uvádějí, že komise rozhodla ve prospěch upravených plodin, aniž by pro to měla většinu hlasů, napsala agentura Reuters.

Sdílet tento příspěvek