Merkelová zaujala Bushe, minulost je pryč

16.01.2006
Když Bush a Merkelová předstoupili před novináře, bylo zřejmé, že období americko-německého politického mrazu je zapomenuto.

Už dnešní jednání německé kancléřky Angely Merkelové v Moskvě může prověřit, zda společný postup proti íránskému jadernému nebezpečí, na němž se kancléřka v pátek ve Washingtonu dohodla s prezidentem Georgem Bushem, je zároveň strategií, která vyhovuje i Kremlu.

Slova Merkelové, která označila návštěvu Bílého domu za „otevření nové kapitoly“ ve vzájemných vztazích obou zemí, ukazují, že Bush našel v Merkelové nejen politicky ale i lidsky mnohem bližšího člověka, než pro něj byl bývalý německý kancléř Gerhard Schröder. Když Bush a Merkelová předstoupili před novináře, bylo zřejmé, že období americko-německého politického mrazu je zapomenuto.

Pozornost Íránu

Washington a Berlín teď chtějí zesílit tlak na Írán v Radě bezpečnosti OSN. Prezident Bush odmítl předjímat postoj Ruska a především Číny, jež zatím íránskou otázku v Radě otvírat nechtěly. Podle amerických médií, citujících členy tamní administrativy, se Washington ve své strategii snaží o to, aby to tentokrát nebyly USA, kdo požaduje sankce, ale aby se o ně zasadilo širší mezinárodní společenství. Merkelová potvrdila, že Berlín v tom Washingtonu pomůže. V odkazu na trojici Německo, Francie a Británie, která s Teheránem dva roky jednala, Merkelové řekla, že nyní se „Evropané a Američané budou společně snažit přesvědčit co nejvíce dalších zemí, aby se přidaly k jejich stanovisku“.

Merkelová nezklamala

„Čas od času se v názorech lišíme,“ potvrdila kancléřka, že v osobním rozhovoru s prezidentem toto téma otevřela. Ani novináři ani prezident Bush ovšem nepřeslechli její následné ujištění, že „Německo a ostatní evropské země musí samy přicházet s důvěryhodnými návrhy, jak zacházet se zajatci“. To je po Schröderovi, který by podobnou zodpovědnost nikdy nepřipustil, zcela nový tón v německém zahraničně politickém slovníku.

„Je chytrá, má velké schopnosti. Má v sobě jiskru, která vás osloví,“ popsal Bush dojem ze schůzky s německou kancléřkou a také z jejich vzájemného kontaktu na tiskové konferenci, kdy nehleděli strnule před sebe, ale reagovali jeden na druhého, bylo zřejmé, že uvolněná atmosféra není křečovitě chtěná.

Jedna americké televizní stanice si v upoutávce na zvláštní zpravodajství o schůzce pomohla otázkou, zda se prezident do kancléřky tak trochu nezakoukal. Většina médii se držela více při zemi a akcentovala přede-vším americko-německou shodu v otázce Íránu. A stanice Deutsche Welle shrnula schůzku asi nejvýstižněji: „Velmi dobrý start.“

Sdílet tento příspěvek