Írán vyzval EU k návratu k jednacímu stolu o uranu

16.01.2006
Íránská vláda vyzvala Evropskou unii k návratu k jednacímu stolu s cílem přece jen nalézt řešení sporu o íránský jaderný program.

Íránská vláda vyzvala Evropskou unii k návratu k jednacímu stolu s cílem přece jen nalézt řešení sporu o íránský jaderný program. Příslušnou výzvu zaslalo v sobotu íránské ministerstvo zahraničí Německu, Francii a Velké Británii, které tvoří tzv. evropskou trojku vyjednávající jménem EU.

Případná dohoda by měla zajistit palivové tyče pro dokončovanou íránskou jadernou elektrárnu, současně by ale měla zaručit mírový charakter íránského jaderného programu, cituje agentura DPA z dokumentu.

Je to první smířlivější gesto Íránu od té doby, co Teherán nedávno jednostranně otevřel jaderný závod v Natanzu, ze kterého za účasti inspektorů MAAE odstranil pečeti, a oznámil obnovení procesu obohacování uranu. Tento krok totiž EU vyhodnotila jako „překročení červené čáry“ a připojila se k požadavku USA, aby byla otázka íránského jaderného programu předložena k jednání Radě bezpečnosti OSN. Výsledkem takového jednání by mohlo být vyhlášení mezinárodních sankcí vůči Íránu.

Teherán na to zprvu zareagoval hrozbami, že přestane dobrovolně spolupracovat s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii, pokud se RB OSN začne zabývat jeho jaderným programem a možnými protiíránskými sankcemi. Nyní však vyzval EU k obnově jednání, i když prezident Mahmúd Ahmadínežád opět zopakoval předchozí varování.

Dnes se mají v Londýně setkat zástupci USA, Ruska, Číny, Británie, Francie a Německa, aby se dohodli na podmínkách a datu uspořádání naléhavé schůze guvernérů MAAE. Do té doby má Teherán ještě šanci svůj postoj modifikovat.

Sdílet tento příspěvek