Merkelová jednala hlavně o plynu

17.01.2006
Německá kancléřka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin včera při jednání v Moskvě demonstrovali, že vztahy obou zemí výměnou německé vlády neutrpěly.

Německá kancléřka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin včera při jednání v Moskvě demonstrovali, že vztahy obou zemí výměnou německé vlády neutrpěly. Cestou do Moskvy Merkelová zakončila sérii setkání s předními světovými politiky.

Jejich diskuse se točila kolem íránského jaderného programu a budovaného plynovodu, který obě země přímo spojí po dnu Baltského moře. Na přetřes přišla i politická témata, jako je budoucnost nevládních organizací v Ruské federaci.
Rusko hodlá při řešení otázek spojených s íránským jaderným programem spolupracovat se Spojenými státy i se svými evropskými partnery, prohlásil včera ruský prezident Vladimir Putin. Po jednání s Merkelovou zdůraznil, že problém musí být vyřešen pečlivě a bez chybných kroků.

Takzvaný Severoevropský plynovod, obcházející po mořském dně tranzitní země východní Evropy, je podle německé kancléřky „investicí do bezpečnosti energetického zásobování Evropy“. Merkelová zdůraznila, že stavba není namířena proti pobaltským zemím ani proti Polsku. „Je to součást našeho strategického partnerství, které budeme rozvíjet i nadále,“ uvedla šéfka německé vlády. Diskuse o plynovodu by podle ní měla pokračovat i na jednáních členů skupiny G8, které Rusko letos předsedá. Německo bude stát v čele skupiny o rok později.

Putin se v souvislosti s energetikou zmínil o nedávné „plynové válce“ s Ukrajinou. Rusku se podle něj nepodařilo Západu přesvědčivě vysvětlit svůj postoj. Kreml byl v souvislosti se zastavením dodávek Ukrajině obviňován z politického nátlaku na tuto zemi.

Diplomaté včerejší tříhodinovou schůzku obou státníků popsali jako „poznávací“.
Putin označoval bývalého kancléře Gerharda Schrödera za přítele. Ruští novináři poukazují na fakt, že Merkelová hovoří rusky, což mimo jiné ovlivnilo i její kritičtější přístup k Moskvě. Putin zase vládne plynnou němčinou, neboť jako agent sovětské KGB v této tehdy komunistické zemi působil.
(čtk, Reuters)

Sdílet tento příspěvek