Špidla pochválil EU za udělení statutu kandidáta Makedonii

18.01.2006

Bývalý český premiér vyjádřil potěšení ve svém internetovém „blogu“ určeném pro veřejnost. Podobný má z Evropské komise jen její místopředsedkyně.

Českého eurokomisaře Vladimíra Špidlu potěšilo, že Evropská unie na prosincovém summitu udělila Makedonii status kandidátské země. Považuje to za důkaz nové dynamiky EU poté, co se členské státy dohodly o sedmiletém rozpočtu. Unie se začala vymaňovat z defenzívy a z krize, dostala nový podnět, píše v lednovém příspěvku do svého internetového „blogu“.

„Pouhá vidina statutu kandidátské země Makedonce silně motivovala. Její naplnění pro ně teď přestavuje nový impulz. Určitě ho potřebují. Pořád ještě je čeká hodně úsilí. Ale nezůstávají osamoceni,“ píše Špidla a připomíná, že „od počátku patřil k zastáncům tohoto kroku“ a „poměrně hodně usiloval o jeho prosazení“.

Bývalý český premiér je teprve druhým členem Evropské komise, který si zavedl vlastní „blog“ na internetu, kde se může s veřejností dělit o své názory. Nepíše do něj často, zhruba jednou za měsíc. Podle mluvčí Kathariny von Schnurbein obvykle ve volných chvílích, nejčastěji na cestách.

Nevýhodou Špidlova internetového deníku je, že není interaktivní, na jeho názory nelze na webu přímo reagovat. Podle lidí z jeho okolí to není proto, že by si nechtěl povídat, ale proto, že „živit“ takovou debatu vyžaduje hodně času, který nemá.

Místopředsedkyně EK Margot Wallströmová má komunikaci s občany v popisu práce, takže si může dovolit, aby se o její „blog“ staralo několik lidí. Její loňská listopadová návštěva Česka vyvolala šest desítek reakcí, částečně také od českých surfařů po internetu. V jedné z nich se komisařce dostalo ujištění, že „pokud EU otevře pracovní trhy, většina Čechů se neodstěhuje; netrpíme bídou, lidé mají rádi své domovy a místa, kde léta žijí“. A také přání, aby jí chutnalo české pivo.

Wallströmová chce nyní nabízet i zvukové záznamy, aby lidem nejen psala, ale přímo jim promlouvala do duše. Na ty ovšem nebude zatím možné stejným způsobem reagovat.

Sdílet tento příspěvek