Unie vyšetřuje CIA kvůli své reputaci

20.01.2006
Spolupracuje Evropa tajně se CIA? Přistávala v Evropě letadla amerických tajných služeb s lidmi podezřelými s terorismu, které Američané vyslýchali ve svých tajných věznicích?

Spolupracuje Evropa tajně se CIA? Přistávala v Evropě letadla amerických tajných služeb s lidmi podezřelými s terorismu, které Američané vyslýchali ve svých tajných věznicích? A porušovaly členské a kandidátské země EU vědomě evropské i mezinárodní právo, když s Američany spolupracovaly?

Tato obvinění bude konečně vyšetřovat i orgán Evropské unie. Evropský parlament včera ve Štrasburku jmenoval 46členný dočasný výbor, který má do aktivit CIA v Evropě vnést jasno. Mnoho lidí v europarlamentu samém by ale velice překvapilo, kdyby poslanci skutečně něco vyšetřili.
Výbor má předně velice omezené pravomoci. V jeho mandátu je pouze shromažďování a analýza informací, které mu členské a kandidátské země EU mohou, ale nemusí předat.

Není tedy moc pravděpodobné, že se dozvíme něco o možné české spolupráci se CIA. Vláda sice kategoricky odmítla, že by u nás nějaké tajné věznice byly, ale podle britského listu Guardian v Praze přistála letadla CIA nejméně 15krát.

Politický tlak

Evropská rada už před časem zahájila své šetření, které vede švýcarský senátor Dick Marty. Ten svou první zprávu zveřejní příští týden. Už teď ale tvrdí, že není pochyb, že evropské země s Američany vědomě spolupracovaly.
Výbor také bude pod silným politickým tlakem. Nejmenovaný zdroj blízký vedení europarlamentu HN řekl, že několik velkých zemí unie má zájem na tom, aby nic nevyšetřil. „Tlačí na to Němci, protože jejich poslední vláda s Američany spolupracovala,“ řekl zdroj. Sociální demokraté jsou přitom členy i nové německé vlády.

List Guardian s odvoláním na tajné dokumenty napsal, že letadla CIA přistála v Německu nejméně 96krát. Němci jsou přitom na podobné záležitosti velice citliví. V uplynulých dnech tam způsobila poprask zpráva, že německé speciální jednotky spolupracovaly s USA při bojích v Iráku. Berlín přitom byl oficiálně proti válce.
Němečtí europoslanci proto podle zdroje HN velice usilovali o získání křesel ve vedení výboru. To se jim nakonec nepodařilo: výboru budou předsedat Portugalec Carlos Coelho a Řek Georgios Dimitrakopoulos.

Zahradil: Je to divadlo

Pokud by se přišlo na to, že tyto země se CIA spolupracovaly, mohl by to prý Brusel použít jako záminku pro odložení jejich vstupu do unie, plánovaného na začátek příštího roku. To by ale předpokládalo, že vyšetřování skutečně bude mít nějaký výsledek. Navíc první zprávu mají vyšetřovatelé zveřejnit až za čtyři měsíce. Bude to až poté, co Evropská komise zveřejní své konečné rozhodnutí ohledně vstupu obou zemí do EU.

Alespoň v jednom ohledu ale výbor svůj cíl splní. Jeho vytvořením dá unie evropské i světové veřejnosti najevo, že netoleruje porušování lidských práv a svých zákonů. Pro EU je tak argumentem proti výtkám organizací jako Human Rights Watch, které ji kritizují.

Sdílet tento příspěvek