EU bude spolupracovat i s Hamasem

20.01.2006
EU nepřeruší spolupráci s palestinskou samosprávou ani svou finanční pomoc, pokud se po nadcházejících palestinských volbách bude na moci podílet hnutí Hamas.

Evropská unie nepřeruší spolupráci s palestinskou samosprávou ani svou finanční pomoc, pokud se po nadcházejících palestinských volbách bude na moci podílet hnutí Hamas. A to i navzdory tomu, že tato organizace je na unijním černém seznamu teroristických skupin. Sdělila to evropská komisařka Benita Ferrerová- Waldnerová.

Je podle ní důležité, aby EU dále spolupracovala se všemi, kdo „usilují o mír mírovou cestou“. Komise podle ní nezmění nic na své podpoře Palestincům, pokud bude Hamas respektovat základní závazky, například dohody o mírovém procesu s Izraelem uzavřené v Oslu v roce 1993.

Evropská unie pošle na palestinské volby, které se budou konat 25. ledna, 240 pozorovatelů včetně 50 poslanců Evropského parlamentu; bude mezi nimi i česká europoslankyně Jana Hybášková. Celkově vynaložila EU na přípravu a konání těchto voleb 18,5 milionu eur. Unie se bude snažit, aby se konaly podle pravidel a demokraticky; pak ovšem může těžko popírat jejich výsledek, pokud Hamas výrazně zaboduje.

Sdílet tento příspěvek