EU pohrozila Srbsku přerušením rozhovorů

20.01.2006

Podmínkou dalšího pokračování jednání se Srbskem o stabilizační a asociační dohodě je podle EU předání Ratka Mladiče mezinárodnímu tribunálu

Evropská komise varovala Srbsko, že s ním EU zastaví rozhovory, pokud do června nepředá mezinárodnímu tribunálu Ratka Mladiče, podezřelého z válečných zločinů, jichž se měl dopustit během války v bývalé Jugoslávii.

Evropský komisař pro rozšíření Olli Rehn upozornil Bělehrad, že Brusel může přerušit jeho rozhovory, které by měly vyústit k uzavření Dohody o stabilizaci a asociaci. „Bylo velmi obtížné uzavřít dohodu bez Srby bez plné spolupráce s tribunálem“, uvedl Rehn. Komisař celou situaci konzultuje s členskými státy, přerušení rozhovorů je jednou z alternativ řešení.

Varování přišlo po čtvrteční schůzce mezi šéfem bezpečnostní politiky EU Javierem Solanou, Rehnem a hlavní žalobkyně Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) Carla del Ponteová. Ta žádá, aby všechny osoby zodpovědné za masakr v bosenské Srebrenici, stanuly před tribunálem během letošního léta. Nemůže k tomu ovšem podle ní dojít bez pomoci Bruselu.

„Očekávám, že srbská vláda vezme můj vzkaz velmi vážně a nebude poskytovat hledaným osobám útočiště. Mělo by to negativní dopad na další průběh vyjednávání“, dodal Rehn. Srbsko by si podle něj musí vybrat mezi nacionalistickou minulostí a evropskou budoucností. Doufá, že si Bělehrad nakonec vybere druhou možnost.

O budoucnosti vyjednávání budou ve středu jednat také ministři členských zemí EU na zvláštním zasedání.

Sdílet tento příspěvek