Frattini: Bulharsko pokročilo v boji proti korupci

23.01.2006

Právě vysoká míra korupce je zmiňována jako jedna z největších překážek bulharského vstupu do EU, který je plánován na rok 2007.

Podle místopředsedy Evropské komise Franca Frattiniho udělalo Bulharsko pokrok v boji s korupcí. Právě vysoká míra korupce je zmiňována jako jedna z největších překážek bulharského vstupu do EU, který je plánován na rok 2007.

„Evropská komise má velký zájem na tom, aby Bulharsko a Rumunsko vstoupily do Evropské unie v lednu 2007. Podmínkou je ale splnění závazků,“ řekl novinářům Frattini na společné tiskové konferenci s ministryní pro evropskou integraci Meglenou Kunevovou.

„V zavádění protikorupční legislativy udělalo Bulharsko viditelný pokrok,“ poznamenal Frattini. Evropská komise podle něj vítá závazek bulharské vlády, která vyhlásila nulovou toleranci vůči korupci a kriminalitě. Dodal, že nesplnění závazku by znamenalo posunutí plánovaného vstupu o rok.

Koncem října Evropská komise ještě vyjádřila znepokojení nad tím, jak se Sofia vypořádává s požadavkem odstranění „korupce na vysoké úrovni“ a likvidace organizovaného zločinu. Koncem loňského roku ale bulharský parlament přijal nový trestní zákoník, který změny požadované Bruselem již obsahuje.

Navzdory vcelku kladnému hodnocení Bulharska Frattini znovu vyzval bulharské činitele, aby důsledně pokračovali v boji proti korupci ve státních organech a v justici. K pozitivnímu hodnocení země napomohlo i jmenování nového generálního prokurátora Borise Velčeva, známého důslednými postoji proti korupci ve státní zprávě.

Sdílet tento příspěvek